söndag 28 maj 2006

Stig Dagerman och Dawit Isaak

Finaste radioprogrammet under långhelgen var helt klart det om Stig Dagerman (var det i fredags?), där minnen blandades med upplästa texter av författaren - särskilt hans sista livskamrat, Anita Björk, framförde hans dikter med stor inlevelse. En märklig man med en märklig dödsdrift. Underligt att höra hur han sista tiden sökt sej mot Gud och en tro och tyckt sej finna ett motgift mot ångesten. Som ändå skördade hans liv och tycktes räcka lång näsa åt oss alla. Men vem som till slut drog längsta strået? Jag lägger min röst på vår Herre. "Gud är inte en Gud för döda - utan för levande. Ty för honom är alla levande." (Jesus).

Ett annat bra program var som vanligt "Vår grundade mening", som denna vecka handlade just om bloggar och blogosfären. Intressant diskussion om PUL (person- och uppgiftslagen) och dess tillämpning på nätet. Och - suveränt! - den veckliga påminnelsen om hur länge Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea. Fortsätt räkna dagarna! Bra! Han ska ut - så är det bara!!!

måndag 22 maj 2006

Sverige vs Finland

De vidriga monstren från Finland tog visst hem schlager-EM, säger de som tittade. Och det är klart: vilka andra skulle en rockdiggare rösta på? Det blev liksom ingen konkurrens inom genren. Smart satsning.

Så öststatstrenden håller i sej: efter gamla sovjetstater som Lettland, Estland och Ukraina, samt nog så östliga länder som Turkiet och Grekland, kommer turen till Finland/Helsinki. Som nu får arrangera ett mästerskap där man inte behöver oroa sej för vädret!

Men i hockey-VM hade inga monsterfinnar skuggan av en chans. Grattis Tre Kronor till ännu ett guld! (Undrar om det egentligen inte är Sverige som är den nya sovjetstaten?)

Ur maj månads familjealbum

Några fler bilder kan jag allt tänka mej att publicera när jag ändå är i farten! Jag har ju varit i Göteborg med barnen första veckan i maj, och Hanna red på en häst för första gången.

Även Jonatan njöt av vårvärmen och killingarna på Barnens Zoo i Slottsskogen. Måste få rapportera att man tar sej fram bra med cykel och kärra mitt i självaste Götet! (Tack, syster Helena, för gästfriheten!) Vid hemkomsten till Bollnäs gjorde vi genast iordning trädgårdslandet och spanade ivrigt efter nykomna fåglar.

måndag 15 maj 2006

Prinsessan på ärten


Måste bara få visa en bild på min dotter Hanna, när hon i fjol låg som prinsessan på ärten i stadsbiblioteket i Bollnäs. Det var ju Andersen-jubileum kantänka! Även om Hanna inte kände ärten, är hon en Riktig prinsessa!

Släpp in sverigedemokrater och fi:are i skolorna!

Så här under ett valår brukar man ju bli upprörd över både det ena och det andra. Men "arglistan" toppas så här långt av morgonens nyhet att många gymnasier tydligen inte vågar släppa in sverigedemokraterna i klassrummen. Vad är det här för trams? Så länge dom inte hetsar till mord och våld är det väl bara intressant att höra vad dom tycker? Från dem själva, alltså - inte från blott alltför välartade och tillrättaläggande lärare.

Sen ska naturligtvis debatten tas - med verktyg som både lärare och andra partier förhoppningsvis tillhandahåller! Och om man är lite mer försiktig på grundskolan kan jag förstå det - men är gymnasieelever inte mogna att självständigt ta ställning till sverigedemokraterna förstår jag inte vad de ska ha vid valurnorna att göra i höst!

För att slippa pinsamma gäster finns tydligen ofta en policy om att bara nuvarande riksdagspartier bjuds in till skolorna. Därmed ryker även fi och junilistan - intressanta uppstickare som gärna kan uppmärksammas och diskuteras.

Nä, låt de partier som vill och orkar hälsa på i skolorna! I varje fall i gymnasierna. För mer spännande och aktuell samhällskunskap går knappast att få.