tisdag 28 oktober 2008

Intressant av Hans Lindblad om FRA-debatten

Förre folkpartiriksdagsmannen Hans Lindblad skriver intressant om FRA-lagen och den personliga integriteten .

fredag 24 oktober 2008

Skriv inte sverigedemokraterna med stor bokstav!

Sluta skriva sverigedemokraterna med stort S! Det är Sverige som är ett egennamn, inte sverigedemokraterna (inte mer än socialdemokraterna och de övriga partinamnen i så fall).

Vi kan inte fortsätta ha det så att ett enda politiskt parti får förmånen att ständigt skrivas med stor bokstav!

Före 1990-talet rekommenderade Svenska språknämnden liten bokstav i dylika avledningar (amerikabåtar, lulebo). Men sedan vek nämnden ner sej för en tveksam praxis vilket bara har vållat ytterligare otydlighet, och, i det här fallet, extrareklam för ett litet parti med mycket skum bakgrund och dito värderingar.

tisdag 21 oktober 2008

Släpp partierna loss - det är val!

Även om vi tyvärr inte - som i Finland - har kommunalval i höst, så närmar sej både europaval och riksdagsval (tro mej, det är september 2010 i övermorgon!).

Det är nu dags att välja: antingen slå ihop alliansen till ett enda allmänborgerligt parti där partikongressen - som i socialdemokraternas fall - får bli det demokratiska debattforumet där olika fraktioner får uttrycka sej och tävla om inflytande ELLER också släppa allianspartierna fria att, med målet att bilda regering också 2010, profilera sej och berätta vad just de vill betona om just de får större inflytande.

För om den borgerliga fyrklövern inte snart börjar visa på nyansskillnaderna partierna emellan, får ju inte väljarna den fantastiska demokratiska möjlighet det innebär att "vikta" delarna i alliansen, att belöna - eller straffa - vårdnadsbidragets pådrivare, de mesta NATO-anhängarna, de största skattesänkarna, strandskyddets ivrigaste uppluckrare, FRA-lagens aktivaste tillskyndare o.s.v.

Det är i varje fall underbart att media för första gången inte tycks gå socialdemokraternas ärende och beskriva det socialdemokratiska regeringsalternativet som det osplittrade medan borgarna är det splittrade. Valet 2010 kommer att bli spännande, men jag spår redan nu att det inte kommer att bli någon majoritetsregering av vare sej m+c+kd+fp eller s+mp. Det blir antingen en minoritetsregering av någondera sammansättningen ELLER en "stor koalition" s+m. Om ni frågar mej, alltså (kom ihåg var ni läste det först ;o). Mycket hänger förstås på om, vilket Gud förbjude, sverigedemokraterna (ej med stort S!) kommer in i riksdagen.

lördag 18 oktober 2008

SSU har rätt i att påven har fel om kondomer

Jag håller med SSU om att påvens generella preventivmedelsmotstånd är farligt och bör påtalas i samtal med Vatikanen.

Visserligen har Gud enligt katolsk (=allmänkyrklig) kristen tro givit människan i uppdrag att föröka sej och uppfylla jorden, men det behöver ju inte innebära att varje enskild familj ska uppfylla jorden på egen hand.

Och visserligen kan t.ex. kondomer utnyttjas för att framställa promiskuitet som mer riskfritt än det är, men kondomerna själva - i motsats till viss sorts kondompropaganda - är onekligen ett av flera sätt att minska smittspridning i den verklighet vi lever i.

När påvens och romersk-katolska kyrkans motstånd mot preventivmedel dessutom framstår som lika starkt som motståndet mot aborter, så dras lätt ett löjets skimmer över allt ifrågasättande av dagens abortpraxis. Det uppfattas ju som om kyrkan själv inte förmår hålla fast vid befruktningen som en signifikant etisk gräns, och skämtet om att "bevara spermierna" verkar plötsligt relevant.

torsdag 16 oktober 2008

Vad man kan kräva av en riksdagspolitiker

På sin blogg skriver Lars-Erick Forsgren intressant om vad man kan kräva av en riksdagspolitiker. Läs!

OBS att 100-årsskriften han inspirerats av är skriven av Leif Jonsson och gäller lokalföreningen här i Bollnäs.

Låt oss få euron snart!

Ja, det är inte bara den senaste tidens kursfall på kronan som får mej att vädja om att euron införs även i vår avkrok av Europa. Nej, jag vill gärna kunna återvända till Åland fler gånger utan att tjafsa med pengaväxling på dit- och hitvägen.

Men när euron nu kostar över 10 kronor, mot under 9 när den infördes, så tycker åtminstone jag att det känns som ytterligare ett argument.

Grattis Rut Mikaelsson på 109-årsdagen!

Ett stort grattis till 1800-talsdamen Rut Mikaelsson från Avasjö, Åsele, som idag fyller 109 år! Reportaget i P1 gjorde min dag.

Pigg och nyter om än sängliggande mindes hon Evert ("gubben") som dog 1936 - men inte riktigt hur mycket hon fyllde. Vid beskedet om att hon nu är betydligt över 100 konstaterade hon att "det är ju roligt å leva å". Och i radion spelades hennes favoritlåt Sjömansvals, som hon brukar nynna på mornarna.

Ja må hon leva!

onsdag 15 oktober 2008

Valet 2010 mer spännande än folk tror

Den senaste veckan har visat att valet 2010 kan bli mer spännande än folk i allmänhet tror. Man kan nämligen inte jämföra alliansens opinionssiffror med "oppositionen". Denna "opposition" är nämligen inte, som alliansen, något självklart regeringsalternativ.

Mona Sahlin fick visserligen "på moppo" när hon avvisade vänsterpartiet som regeringspartner. Och det är sannerligen inte självklart att s+mp kan erövra någon egen riksdagsmajoritet, varför Sahlin antagligen kommer att behöva vänsterns fortsatta stöd i en eller annan form.

Men att vara beroende av vänsterpartiet är samtidigt komprometterande. Detta parti - och allra minst dess ordförande - har absolut inte vädrat ut sitt unkna kommunistiska arv tillräckligt för att blidka mej. Statssocialism är fortfarande dess principiella mål. Dit vill, ärligt talat, inte socialdemokratin.

Så valet 2010 kan fortfarande bli spännande. Vilka är regeringsalternativen? Och - hemska tanke - vad händer om sverigedemokraterna kommer in? Blir det till slut en regeringskonstellation av den typ som t.ex. tyskarna fått vänja sej vid, nämligen m+s?

Värna människoliv med skarpare skäl

Under rubriken "Staten dödar för att visa att det är fel" vänder sej amnestymedlemmen Laila Brolin i Edsbyn mot dödsstraffet (Ljusnan 10/10). Det är bra att hon och vi andra i Amnesty fortsätter påtala detta vedervärdiga straff, var det än används.

Men vi måste nog vässa argumenten bättre. Vi kan inte rimligen använda argument som drabbar hela rättssystemet! Argument som får dödsstraffsförespråkarna att skratta, i den mån de alls bryr sej om att notera dem.

Det är ju nämligen så att hela rättssystemet och alla de vanliga påföljder som utdöms kan påstås lida av samma dubbelmoral som dödsstraffet. Staten frihetsberövar folk (fängelse) för att visa att det t.ex. är fel att frihetsberöva. Staten tar pengar av folk (böter) för att visa att det t.ex. är fel att ta pengar.

Varför skulle det då i princip vara konstigare om staten avlivar folk (dödsstraff) för att visa att det är fel att döda? Staten har ju verkligen våldsmonopol - för att vi enskilda inte ska behöva skipa rättvisa själva, med de anarkins våldsspiraler som detta medför. Det är inte nödvändigtvis konstigt eller dubbelmoraliskt.

Argumenten mot dödsstraff måste därför sökas längs en helt annan linje. Laila Brolin nämner också flera andra (bättre) skäl, som t.ex. omöjligheten att ens tillnärmelsevis kompensera för felaktiga domslut. Det är ju svårt nog när någon suttit oskyldigt i fängelse, men definitivt omöjligt efter att någon blivit oskyldigt avrättad.

Man kan också nämna risken för allmän brutalisering och hur lite avskräckningseffekten verkar fungera. Liksom arbetsmiljöproblemet att några stackare ju faktiskt ska utföra avlivningarna.

I kampen mot dödsstraffet i USA och Mellanöstern saknar jag dock ett argument, som kinakommunister och andra materialister torde ha svårt att förstå sej på. Nämligen vådan av att med berått mod förkorta en människas nådatid, den tid man har att försonas med Gud och människor inför evigheten. Och att bara avrätta botfärdiga och ångrande människor skulle ju avsevärt försämra incitamenten för sinnesändring. Alltså: dödsstraffet bort för alla!

Som materialist eller "naturalist" kan man visserligen skratta åt det argumentet - det finns väl inget liv efter detta? Och inte ens Svenska kyrkan - som så här i allhelgonatider påskiner att alla hursomhelst blir evigt saliga - ger ju längre något stöd för argumentet.

Men i Amerika, Mellanöstern och Sydostasien vore argumentationslinjen absolut värd att pröva. Oavsett vår egen livssyn, endast utifrån de styrandes egen (angivna) livsåskådning. Men har någon på allvar gjort det, mer än möjligen romersk-katolska kyrkan?

söndag 12 oktober 2008

Riktig brittsommar

För några veckor sedan - i slutet av september - hade vi en härlig brittsommarvecka, tycker jag. Men äkta brittsommar äger rum mer i närheten av Birgittadagen 7 oktober. Så den här helgens (11-12 oktober) underbara väder - igår 16 grader mellan 2 och 3 på eftermiddagen - får väl räknas som en alldeles Riktig Brittsommar. Eller indiansommar för den som så vill säga.

Ett extra plus för att varmdagarna inföll en helg, som ju även i våra dagar är arbetsfri för de allra flesta.

(Och åjovars, det var hyggligt soligt och fint den 7:e också).

fredag 10 oktober 2008

Och när får tjetjenerna bestämma över sin framtid?

Intressant att läsa DN:s intervju med Abchaziens president. Intressant också med de ryska argumenten för Abchaziens (formellt tillhörigt Georgien) självständighet. Ännu mer intressant ska de bli att få se dessa tillämpade på Tjetjenien. Det tycker säkert tjetjenerna också.

Men som sagt: det är olyckligt att inte en åländsk lösning kunnat uppnås i både Kosovo, Abchazien och Tjetjenien. (Eller varför inte Tibet, fast där förstår jag bättre om ett så stort land till både yta och invånarantal vill vara helt självständigt). Någon slags tillhörighet fast med stort och reellt självstyre. Definitivt bättre än både förtryck och fiendskap - det insåg ju svenskar och ålänningar 1921 när Finland tilldömdes Åland (av NF).

torsdag 9 oktober 2008

Årets litteraturpristagare

Alltid lika skojigt att höra Horace Engdahl tillkännage årets litteraturpristagare.

Men jag tror aldrig att jag så snabbt har glömt bort vad pristagaren hette...

Ja dom där pingstvännerna vet man ju hur dom är

En präst och psalmförfattare som rektor för Lunds universitet har gått bra under hela 2000-talet. Men en baptist som tidigare varit pingstvän - nä huga, det blir bara för mycket för somliga. En buddhist hade varit OK, men en bappe... nääää!

Fast visst kan det väl snart vara dags för en och annan ateist som rektor, det kan jag väl hålla med om. Så ingen behöver befara att "di religiöse" har tagit över universitetet helt och hållet ;o)

måndag 6 oktober 2008

Finanskris så in i Norden

Nu börjar finanskrisen bli så kraftig att den kanske inte blir en så stor black om foten om regeringen Reinfeldt. Vissa smärre missgrepp kanske t.o.m. försvinner helt i den finansiella kollaps som väntar? För ingen kan väl, som 1992, på allvar tro att krisen är orsakad av regeringen Reinfeldt, och klarar Sverige sej relativt "bra" kan det t.o.m. tala till förmån för Reinfeldt.

Men just nu bryr jag mej inte så mycket om valet 2010 eller om borgarnas infernaliska oflyt med konjunkturerna. Nu är frågan hur helskinnat Sverige och Norden och Europa och Världen tar sej igenom den här kapitalistkrisen (för det är det ju). För nu börjar tydligen också vårt nordiska grannland, det lilla öriket Island få verkligt kraftiga ekonomiska problem. (Jaså, isländska banker är kraftigt engagerade på den internationella finansmarknaden? Och jag som trodde att islänningar mest var ute och fiskade ;o)

Och, utan att vilja övergå till socialism och planekonomi, kan man ju undra varför vissa smartskallar och spekulanter hela tiden (80-tal, millennieskifte, nu) driver allting till sin spets - lånekaruseller och kraschar, karuseller och kraschar. Kan man inte införa någon form av hastighetsbegränsningar utan att förbjuda själva trafiken?

Leve de enfärgade barnsockarna!

Måste få göra lite reklam. Åhléns säljer enfärgade (svarta) barnsockar. Därmed förlänger Åhléns småbarnsföräldrars liv högst väsentligt.

Visst kan det vara skoj att spela "memory" ibland och para ihop likmönstrade småsockar som ligger lite här och var i tvätten. Men i längden blir det enerverande. Jag har nog slösat bort flera veckor av mitt liv på att leta "rätt" maka till en viss socka.

Nu har vi letat länge nog! Nu är det slut med det!

söndag 5 oktober 2008

Sådan är kapitalismen...

Det är absolut sant att mycket av Marx´ analys av kapitalismen ägde sin riktighet. Till det mest påfrestande med den fria marknaden hör ju dessa konjunktursvängningar, där hybris och panik ständigt tycks gå i varandras fotspår. Realistisk, intelligent analys och idiotiskt flockbeteende är ibland svåra att särskilja (det är väl i o f s realistiskt att räkna med även det senare).

Och som socialliberal har jag inga som helst ideologiska problem med viss statlig inblandning och försök att i Keynes´ (eller Josefs i Första Moseboken) anda jämna ut konjunktursvängningarna något. Det är när somliga i dessa dagar tar de uppenbara problemen med marknadsekonomi som intäkt för att socialism trots allt är den bästa lösningen, som jag ser rött (!).

För säga vad man vill om den statligt modererade marknadsekonomin - och det får man! - men inte ens under lågkonjunkturer har de (vanligtvis) hamnat på de verkliga socialist- och kommunistländernas usla produktionsnivåer. Bara den som lider svårt av avundsjuka kan längta till samhällssystem där alla (i teorin) har det lika dåligt. (I praktiken brukar de som tillhör rätt parti ha det ganska bra även där...).

fredag 3 oktober 2008

Inte helt ointressant vicepresidentkandidatdebatt

Här kan man se debatten Sarah Palin - Joe Biden.

onsdag 1 oktober 2008

Svarta dagar för Europas regeringar

Det är inte skoj med börsras och varsel. Men de slår skojigt nog lite olika politiskt, beroende på vilka som har oturen att för tillfället sitta vid makten.

I Spanien och England är det de s.k. socialistiska regeringarna som drabbas medan högerpartierna vädrar morgonluft. I Sverige är det som vanligt en borgerlig regering som får ta sådana här svåra smällar, och socialdemokraterna bereder sej för att återta makten (för gott?). Vanligt folk har än en gång fått bekräftat att socialdemokraterna inte bara skapat den svenska välfärden utan också är de enda som kan förhindra ekonomiska kriser som denna.

Tro de´? Fast onekligen har de skaffat sej en viss regeringsvana - borgarna är ju faktiskt rätt otränade varje gång det beger sej. Ett skäl att införa enpartistat kanske, så får sossarna träna ännu rejälare!

Sen tycker jag att alla som kritiserar den borgerliga regeringen bör besinna förre statsminister Göran Perssons statsmannaord om att vilja brännmärka alla som far omkring och talar illa om vårt vackra land (läs: om regeringen). Närmare Ludvig XIV:s "staten det är jag" kom han väl aldrig? Tänk på statsmannaorden nu och säg så positiva saker ni kan om vårt vackra land och dess fina regering ;)

Radikale venstre och socialistisk folkeparti

Riktigt elaka människor brukade ju för några år sedan hävda att folkpartiet liberalerna var en svensk variant av Dansk folkeparti. Riktigt ledsna folkpartister brukade därför vilja stryka namnet "folkpartiet", även med hänvisning till den österrikiska varianten. Men jag har ingenting emot att tillhöra ett folkparti - det kan väl behövas ett sant liberalt folkparti någonstans när det nu finns både höger- och vänstersinnade folkpartier (jfr danska Socialistisk Folkeparti!)?

Fast höger- eller vänstersinnad förresten - det beror ju på vad man jämför med. Det är ju ganska lustigt att i Danmark är Venstre och t.o.m. Radikale Venstre borgerliga partier! Och jag har länge hävdat att socialdemokraterna borde erkänna att de är vad de blivit - nämligen ett borgerligt vänsterliberalt parti. Det är i Sverige endast Vänsterpartiet som kan göra anspråk på att företräda reformistisk (tack och lov!) socialism. "Det socialistiska blocket" har inte ens tvåsiffriga procenttal.

Men när ska media upptäcka det och avslöja "socialistbluffen"?