lördag 26 november 2011

Allvarligt memento

Apropå Andra världskriget - ponera att Adolf Hitler nått ännu större framgång i försöken att få alla tyskar att behandla sej själva som avelsdjur. Kunde han ha lyckats bättre än vi i Norden just nu med Danmark i spetsen? Där vi visserligen inte tvekar så mycket som på 1930-talet inför förbindelser över de s.k. "rasgränserna". Men där vi verkar "lyckas" att snart slippa de otäcka monster till bortbytingar(?) som föds med Downs syndrom.

Det är frågan. Bra att Elisabeth Sandlund ryter ifrån i Dagen. Men var är alla politiker och stiftschefer? Som annars brukar vara så upprörda - med all rätt - över folks (läs: Sverigedemokraternas) indelning av människor i välkomna och ovälkomna? Jämför följande artikel i Samvetsbloggen.

Läs gärna även Chestertons bok "Rashygien och annat ont" från 1922! Även om den främst och närmast profetiskt behandlar rashygien i statlig regi (med tvångsinslag) är den fortfarande ytterst tänkvärd - även i vårt land där rashygien, steriliseringar och abort avgörs privat och individuellt.

tisdag 22 november 2011

Andra världskriget på Facebook

Folkbildning på hög nivå - Andra världskriget på Facebook! (Klicka på förstoringsplusset längst till vänster när du kommer fram till sajten...)

torsdag 17 november 2011

Det är häftigt att betala skatt!

Det här är faktiskt roligt! Dollarmiljonärerna gör revolution! "Snälla, beskatta oss hårdare!"

Jättekul, faktiskt! I alla fall när det handlar om USA, vars skattetryck verkligen inte ser mycket ut för världen. Är landet så fattigt som det gör sej?

Helt klart måste synsätten "skatt är stöld" och "egendom är stöld" båda ifrågasättas tydligare. På höger- resp. vänsterkanten.

onsdag 16 november 2011

Stor-Västerbotten återuppstår!

Kanon! Det här har jag väntat på länge! 1810 års klyvning verkar snart upphöra och vi får tillbaka Stor-Västerbotten! Eller Övre Norrlands län? Eller kanske man ska kalla det "Lapplands län" (efter mönster från norra Finland) eftersom just Lappland förenar Norr- och Västerbotten? Underbart för en som jag som är född i Ume och uppvuxen i Lule - och som gillar hela Lule stift! Kanske Nordnytt återigen kan bli ett verkligt Nord-nytt som när jag var liten och inte bara ett Norrbottensnytt (som det blev när Västerbottensnytt bröt sej ur!).

Residensstad? Tja, det är väl kanske dags för Pite eller Skellefte nu då?

tisdag 15 november 2011

Varför beskriver vi republikanska presidentkandidater som knäppa?

Jag har i många år funderat över varför vi i Sverige så ofta beskriver amerikanska presidenter och presidentkandidater - i varje fall de republikanska - som mer eller mindre knäppa i bollen. Efter att ha suttit uppe en natt och sett debatten mellan John Kerry och George Bush 2004 hade jag i varje fall inget som helst intryck av mental efterblivenhet hos någon av dessa kandidater (vad jag tycker om deras politik kan vi ta en annan gång).

Nu när republikanerna är i färd med att ta fram en motkandidat till Barack Obama excellerar media i idiotförklaringar av dessa demokratins frontsoldater, som ställer upp på en extrem medieexponering. Om Sarah Palin säger att man kan se Ryssland från Alaska (ingen särskilt fet överdrift, kolla kartan!), om Michelle Bachmann råkar säga Sovjet om Ryssland, om Rick Perry glömmer bort namnet på den tredje myndigheten han vill avskaffa eller om Herman Cain tänker väldigt länge på i vilket avseende hans Libyenpolitik skiljer sej från Obamas, så beror det naturligtvis inte på att någon av dem är så obildade att de inte känner till Sovjetunionens kollaps 1991 eller bara brukar läsa innantill från papperslappar som klokare medarbetare skapar åt den. Men politiker är inga övermänniskor - de blir trötta ibland, säger fel ibland (hur har inte svenska medier hånat Bushs ibland dubbla eller trippla negationer!), och vem gör inte det?
Den som drygar sej nu är Rysslands premiärminister Putin, snart president igen om han får som han vill. Han, Europas Store Fegis, har aldrig vågat ställa upp i en riktig TV-debatt med någon medtävlare, eller låta sej pressas i radio av seriösa journalister som Politkovskaja (RIP!), utan håller sej på sin upphöjda kant i farlig närhet av den rena diktaturen. Den killen - vars grodor Västvärldens medier inte alls granskar och sprider lika mycket - har nu mage att försvara sina manipulationer av den ryska demokratin med hänvisning till att republikanerna i USA inte verkar ha någon vettig ledare, i varje fall har alltför svårt att vaska fram någon. Att döma av mediernas Youtube-klipp och ständiga uträkningar.
Driv med Putin istället, kära medier! Hejdlöst! Håna honom, som Torgny Segerstedt på Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning ensam vågade göra på 30- och 40-talen! För säga vad man vill om Palin, Bachmann, Perry och Cain - men HERR PUTIN ÄR EN FÖROLÄMPNING!!!

måndag 14 november 2011

Snart 100 år senare ger Chesterton fortfarande mycket att tänka på

Läs Chestertons bok "Rashygien och annat ont" (Eugenics and other evils) från 1922! Jag har råöversatt inledningen och kapitel 1 och 2, men egentligen ska han ju läsas på engelska...

Hu så aktuell boken åter börjar bli, även om rashygienen efter nazisternas ruggigheter på 30- och 40-talen nu praktiseras mer individuellt och "liberalt". Vi föräldrar får alltmer välja barn, och den livsfrukt vi eller våra kära finner mindre önskvärd, kanske p.g.a. fel sorts eller fel mängd kromosomer, låter vi helt enkelt avliva!
Staten tvingar oss förvisso inte och behandlar oftast de redan födda bättre än för 100 år sedan. Ändå är staten och landstingen högst inblandad i processen genom det mer än genomskinliga antydandet att vi gör både fostren och samhället en tjänst genom att avliva dem och genom att att erbjuda yrkeskunnigt folks tjänster i denna process... Därför är blott alltför mycket av Chestertons text fortfarande högst relevant. (Dessutom är den genom sina dråpliga sarkasmer mycket underhållande, oavsett hur långt man håller med om relevansen i vår tid).

lördag 12 november 2011

Carl Schlyter har rätt

Apropå vården - Carl Schlyter har helt rätt. Vinstdrivande företag är en sak - dit går ju våra skattepengar hela tiden, så fort kommunerna köper något de inte tillverkat själva - men vinstmaximerande, roffande och vanvårdande vårdföretag ska vi inte gynna. Det snedvrider - förutom det mänskliga lidande som blir följden - själva konkurrensen och enligt marknadens lagar har kunden alltid rätt. Så ut med Carema - i både humanitetens och marknadsekonomins namn!

Vårdförbundet sätter ner foten

Vårdförbundet sätter ner foten, hör jag på nyheterna. Medicinskt omotiverade ingrepp ska sjukvården inte befatta sej med.

Så bra! Då kan vi äntligen slippa alla avlivningar av foster med Downs syndrom, som mest luktar 30-talsrashygien och ju dessutom i regel utförs vid en tidpunkt då saken utgör en stor belastning på barnmorskornas arbetsmiljö. Ibland sprattlar ju fostren t.o.m. efter fosterfördrivningen. Och någon samvetsfrihet har ju barnmorskorna inte längre kvar, den röstade ju inte ens KD för i riksdagen.

Nähä, det var inte det Vårdförbundet satte ner foten för. Då var det kanske p.g.a. de veritabla könsstympningar som ibland utförs inom vården, när nödvändig och rimlig könskirurgi urartat i "total makeover" av mjuka och s.k. feminina killar - som låter skära av sej hela könet p.g.a. egna och andras ångestskapande föreställningar om hur riktiga män ska vara rent mentalt. (Se t.ex. Mikael i TV-programmet Ångrarna).

Nähä, det var inte heller för den sakens skull Vårdförbundet satte ner foten. Vad gällde saken då? Jo, det gällde omskärelse av judars och muslimers småpojkar, då man av religiösa skäl tar bort lite förhud!

Om vi "kristna" avlivar oönskade foster eller skär bort hela könsorgan på till synes välbildade ungdomar, så är det alltså inget Vårdförbundet reagerar mot. Men judar och muslimer ska inte tro att de ska få hjälp med omskärelse av några småpojkar.

DEN är ju nämligen medicinskt omotiverad.

tisdag 8 november 2011

Förrädiska jämförpriser när produkterna inte är jämförbara

Mats-Eric Nilsson på Svenska Dagbladet är inte dum han, heller. Läs och begrunda. Och handla. Klokt.

Återvinningstrend och hippa laestadianer

Håkan Arenius på Dagen är inte så dum ibland! Och nä, det är inte lätt att vara trendnisse. Snart är väl amish-folket höjden av miljöanpassad modernitet.

måndag 7 november 2011

Inte bara Palestina...

Tänk om en promille av det intresse som ägnades Israel/Palestina-frågan också kunde ägnas åt Marocko/Västsahara-frågan! Jag säger verkligen inte att vi ska strunta i palestinafrågan - verkligen inte! - men nog är det mer än besynnerligt att Marocko kommer så lindrigt undan jämfört med Israel i vårt lands opinionsbildning. (Vilka länder ska vi förresten köpa apelsiner ifrån med gott samvete? Inte ens Spanien är visst helt "rent"...).

tisdag 1 november 2011

Bra om Sifopartiet

I en utmärkt ledarartikel i Svenska Dagbladet skriver Maria Ludvigsson träffande om den nya "sifopartismen" och de närmast korporativa ideal som smyger sej in i politiken. Som en tjej sa på Folkpartiets landsmöte i Karlstad när debatten blev för populistisk: om vi inte kan driva förslag vi tror på bara för att den stora massan inte gillar dem, så kan vi ersätta våra landsmöten med sifoundersökningar.