måndag 30 juni 2014

Marte Wexelsen Göksöyr till 200-årsjubileet av 17 mai i Eidsvoll



Jfr frågorna till statsminister Stoltenberg för tre år sedan - högaktuella även i ett svenskt perspektiv. Marte är ju inte dum, i vart fall knappast jämfört med Stoltenberg som inte ens verkade se problemet:

Till minne av Ludde...

lördag 28 juni 2014

Också ett 100-årsminne...

Undrar om Gavrilo Princip hade en aning - det hade han förstås inte - om vad han satte igång med sina skott den där dagen för 100 år sedan... ...men nog var det lite väl många skjutgalna fingrar, särskilt på högre ort, som var beredda att mångmiljonmultiplicera våldet.

Och sen kom Hitler som tyckte att Världskriget var ett världskrig för lite. På så vis är det ju han som gav 1914 års krig namnet Första Världskriget. Och 100-årsminnet kanske kan hjälpa oss, både vuxna och yngre, att få en tydligare bild av bakgrunden till Andra Världskriget - ofta är Första Världskriget märkvärdigt otydligt i människors medvetande, eftersom det inte har ett lika intressant persongalleri som det andra. "Den okände soldaten", typ...

Må nu ridån gå upp för fem års ohyggliga 100-årsminnen. Peter Englund kan med fördel tjäna som gajd.

måndag 23 juni 2014

Bra, men det räcker inte

Efter en rekordkall midsommarhelg (då termometern varken igår eller i förrgår orkade upp till 10-gradersstrecket!) värmde det en smula att dödsdömda Meriam i Sudan äntligen tycks ha blivit frigiven. Men det räcker inte: naturligtvis måste själva lagarna avskaffas som dömer till piskrapp för giftermål med en kristen och till hängning för konvertering! Skärpning, Sudan och Saudi!

Grattis i alla fall, Meriam med maken Daniel och två små barn!

fredag 6 juni 2014

Rädda menige Ryan

Sommaren är tillbaka och Sjöbyttebäcken är tillbaka på 4 l/s efter några dagars regnande. Var med barnen till Vintergatsfjärden, som just återfunnit badtemperaturerna från förrförra veckan, då vi var där senast och badade. Den gulgröna pollensalladen hade nu kompletterats med en skumrand längs hela stranden, men några meter ut var badvattnet hur fräscht som helst.

Det har hållits jubileer nu några dagar: Den 3 juni var det 25 år sedan ayatollan Khomeini lämnade denna värld, dagen därpå var det 25 år efter massakern på Himmelska fridens torg och Polens övergång till demokrati, och idag var det så 70 år efter Dagen D. Vilket inferno! Men vad var alternativet? Jag känner stor tacksamhet mot dem som satsade sina liv den här dagen och räddade åtminstone halva Europa...

tisdag 3 juni 2014

123 miljoner fattiga i EU???

Var fjärde EU-medborgare är fattig, påstår ILO. Jag förnekar inte att det finns armod också i Europa (och Sverige), men problemet med den här definitionen av fattigdom (mindre än 60% av medianinkomsten) är att fattigdomen inte sjunker ett jota om alla får det dubbelt så bra. Inte heller ökar fattigdomen om alla får det dubbelt så dåligt.

Definitionskampen märks av också i Sverige, där fattigdomen enligt vänstern ökar så snart de välbeställda får det bättre, eller "mer bättre" än övriga, vilket tycks ha skett de gångna åren, medan fattigdomen i absoluta termer (där man saknar det och det och endast har det och det) enligt statistiken tycks ha minskat under de borgerliga åren, åtminstone enligt borgerliga debattörer.

123 miljoner fattiga i EU? Var fjärde EU-medborgare fattig? Ja, i så fall är det som regel en helt annan slags fattigdom än den i Centralafrika eller Mali; en fattigdom som i huvudsak består i att grannarna har det bättre.

Jag vill se globala, begripliga fattigdomskriterier där inte alla räknas som rika den dag alla plötsligt har det lika jävligt som i Nordkorea. Och jag accepterar inte att jag och vår familj räknas som fattiga den dag vi plötsligt beräknas hamna under 60 % av någon svensk eller ens centraleuropeisk medianinkomst.

måndag 2 juni 2014

Dagens genombrott

Dagens genombrott! Nu är stigen genom Snäre skog öppen igen efter höstens och vinterns stormar!


Foto@: Anna-Karin Holmberg

Tillagt 20.30: 
F.ö. var det varmare idag än i går; på eftermiddagen (när fotot togs) närmare 20 grader i skuggan. På kvällen for jag och barnen och några av deras kompisar per cykel till Ankarmon, men p.g.a. frånstrandsvind var vattnet i kallaste laget (endast 12-13 grader). Vi doppade oss naturligtvis ändå, även barnen från varma Afghanistan, men stannade inte i vattnet mer än någon minut. Istället spelade vi en volleybollvariant och fotbollsgolf (en mycket intressant sport!).

Bojan, 102-årig bloggare

Och jag som tyckte att 85-åriga Ruth var en riktig "grå panter" - men vad ska man då säga om 17 (!!!) år äldre Bojan? (Scrolla längst ner för att läsa gårdagens inlägg). Helt fantastiskt - i klass med generationskamraten Carl-Adolf Murray som, vill Gud, blir 102 senare i år och tills bara för ett par år sedan höll offentliga timslånga föredrag om textilier eller intressanta historiska personligheter. Kanon!

(Liten hälsning till min mamma, 68, alltså 17 år yngre än Ruth: Det är aldrig försent att börja blogga!).

söndag 1 juni 2014

Vårcafé i Enånger

Så här på gränsen mellan vår och sommar blir det "vårcafé" i Enångers församlingshem. Jag ska cykla dit och få lite extra energi; kanske hjälper jag även till med tenorstämman. Det ska blir roligt, även om jag mest har manskörsstämmor i huvudet när det gäller vår- och försommarrepertoar. Temperaturen har i alla fall stigit från 10 grader i morse till 17 grader nu.

Må detta vara sant!

Hoppas nu att denna nyhet - om Meryams och hennes barns frigivning - är riktig och att Sudan (och för den delen Arabien) ser till att korrigera sina lagar så att något liknande aldrig, aldrig händer igen. Jag kommer ihåg när Dawit Isaak för ett antal år sedan påstods bli fri och hur hemskt det var när så inte skedde - så jag ropar inte hej förrän hon är över bäcken. Men visst låter det lovande.

Vill samtidigt slå ett slag för att Afrikas och Östeuropas länder ska avskaffa motsvarande drakoniska straff mot folk som älskar och har fysiskt samliv med någon av samma kön. Det hjälper tydligen att reagera! (Särskilt om FN och USA gör det!). Och för att Eritrea ska frige Dawit Isaak - nu har vi väntat länge nog!

Kalla vindar 3 - men nu är det sommar!

Det är skönt med almanackan ibland. Även om det inte är varmt ute - knappt 10 grader och blåsigt än så länge - så är det den 1 juni idag.

Och solen skiner.