torsdag 25 februari 2016

Intressant av Leif Lewin

Ikväll har Liberalerna i Hudiksvall årsmöte. Inför detta kan man med t.ex. läsa följande artikel av Leif Lewin om socialdemokraternas förlorade vrede. "Elda under din vrede" skaldade Ingrid Sjöstrand. Gäller det även socialliberaler som inte gillar dagens uttolkning av liberalismen?

F.ö. har jag kontrollmätt spåret på allmänningen och kommit fram till att det var dubbelt så långt som jag trodde: över 400 m istället för 200 m. Så med 62 varv runt allmänningen och 20 i 2-km-spåret runt täkterna är jag uppe i 65 km sammanlagt! Bara 25 km kvar till vasaloppssträckan!

måndag 15 februari 2016

Solklart

Det gick på tok igår. Jag fick för mej att jag skulle åka skidor till kyrkan - det var toppenföre på gatorna häromkring - men hann bara ett par kilometer innan jag körde fast i gruskorn varannan eller var tredje meter. Då lämnade jag skidorna för att gå, men då upptäckte jag att pjäxorna var grymt halkiga (mellan gruskornen). Så då gav jag upp och liftade med prästen.

Men idag - den första riktiga vårvinterdagen med strålande sol och 15 minusgrader på morgonen som blev 4 minusgrader mitt på dan - tog jag skadan igen och åkte först 2 km på egen hand (på förmiddagen) och sedan 2 km med Staffan (på eftermiddagen). När vi kom tillbaka blev det... semlor.

Nå, fiskfastan fortsätter vi med efter söndagens tillfälliga avbrott (med söndagsstek och brunsås)!

Och nu är jag uppe i 15 varv runt "täkterna" och minst 36 varv runt "allmänningen"! Det gör i alla fall över 30 km, men frågan är om jag hinner till de 89 km (eller 90 km beroende på startplacering?) som jag föresatt mej att hinna t.o.m. Vasaloppsdagen den 6 mars. Måste kanske ut en sväng till nu ikväll.


söndag 14 februari 2016

Helgdags- och vardagsmotion

Idag på första söndagen i fastan ska jag gå till Njutånger för tredje söndagen i rad. (Idag är det gudstjänst på bönhuset, så det blir lite längre att gå än föregående söndagar). Det har varit riktigt skönt och känns meningsfullt när frun har bilen!

Och nu snöar det igen - ännu ett bra sätt att motivera sej till motion är att köra upp egna skidspår, så måste man ut och fixa till dem varje gång det snöar (eller töar, hemskt vad Gumman Tö var i farten i början av veckan!).

Jag har utmanat min far att åka 9 mil före Vasaloppet (3 veckor kvar!) och jag har väl än så länge bara åkt skidor en knapp tredjedel. Men om jag får räkna "kyrkpromenaderna" också har jag kommit över hälften av sträckan!

torsdag 11 februari 2016

Apropå zikavirus

Om FN hade önskat att katolska kyrkan skulle lätta på sitt motstånd mot kondomer, skulle jag ha förstått det. Det vore absolut relevant - kondomer är ju något helt annat än avlivning och kyrkan måste göra tydligare etisk skillnad om det inte ska framstå som om den ser även spermierna som en form av mänskligt liv.

Men hur kan FN gå ut och säga att t.ex. Brasilien borde tillåta abort av foster med ett handikapp som mikrocefali? Är det inte som att gå ut och säga att alla länder bör tillåta abort av foster med Downs syndrom (som också kan ge alltifrån ganska lindriga till mycket svåra handikapp).

Har inte rashygienen spridit sej nog mycket ändå jorden runt? Borde inte FN snarare säga åt Frankrike (som tillåter uppspårning och avlivning av foster med Downs syndrom ända fram till födelsen!) och Sverige (som inte tillåter det lika länge men under en månad när övriga foster blivit fridlysta och som i motsats till Frankrike saknar samvetsfrihet för barnmorskor)?

Se även Min perfekta syster och jag. Eller bilden från när Christian Swärdh (som inte har mikrocefali utan en perfekt hjärna men en otroligt liten kropp, längd 85 cm) tog studenten. Eller reportaget om när han var ute i skolorna; fler skulle få höra. (Länge leve Furuboda).

onsdag 10 februari 2016

Askonsdag

Inte kors i taket men väl kors i pannan... och mycket mer...



Nu börjar påskfastan! En tid för självbesinning och medveten närvaro. För bön och bibelläsning. För gemenskap och för vårtecken!

lördag 6 februari 2016

En inre kompass...

En annan viktig berättelse kan vi läsa i Dagen idag. Tack till Anders Kompass och till Dagen. Vi behöver fler människor som lyssnar till sitt samvete och agerar därefter.

[Tillagt 9/2: Absolut, ge karln en guldmedalj!]

Samernas nationaldag

Det är samernas nationaldag idag - till minne av deras första kongress i Trondheim 1917 - och Elisabeth Åsbrink skriver mycket intressant om samerna i DN idag. Vad varje svensk bör veta, typ.

Den samiska flaggan

fredag 5 februari 2016

10 år med bloggen - och 212 med Runeberg!

Hörde på radion att bloggen som fenomen fyller 10 år. Tydligen var jag tidigt ute, eftersom jag redan är inne på mitt 11:e bloggår. Se här mitt första inlägg!

Det var bror Christer som drog in mej i bloggosfären; han hade börjat blogga före mej men ledsnade som så många andra; nu är det visst Facebook och Twitter som gäller om man inte håller på med lönsamma bloggar om mode och livsstil.

Jag använder förstås bloggtekniken mest till min diktantologi och mina psalmsajter, se 1986 års psalmbok, Stora Nätpsalmboken, Fria psalmboken, Koralboken et c. På den här bloggen har jag inte särskilt många läsare, men det blir ju ändå en typ av självdokumentation som har sitt värde, särskilt efter några år.

Hur som helst: Kul möjlighet tycker jag - att själv bygga upp en hemsida med HTML-koder i massor var för jobbigt för mej. Blogger m.fl. gav mej och många andra chansen. Tack för det!

Och så är det visst Runebergsdagen.  Ett urval Runebergs-dikter kan läsas här. Ett urval Runebergs-psalmer (i lätt bearbetning) kan sjungas här. Och sådana här Runebergs-tårtor ska visst ätas idag om man kan:

Här har Frida en poäng

Snacka går ju - men hur ser det ut i verkligheten? Frida Boisen har en tydlig poäng här.