lördag 29 mars 2008

Först Castro - nu Mugabe?

I Uppsala hålls idag förbön för Zimbabwes folk med anledning av dagens presidentval. Och nog är det på sin plats med en bön om att 84-årige Mugabe ska gå i pension snart - med möjlighet till nya insikter. (Så att vi inte behöver gå och önska livet ur honom, vilket man ju i nuvarande läge lätt frestas göra).

Kanske, kanske finns det en liten chans idag. Mugabe har ju två utmanare - dels Morgan Tsvangirai från den mera långvariga oppositionen, och så den "oberoende" utmanaren Simba ("Lejonet") Makoni som tidigare var finansminister i Mugabes regeringsparti ZANU-PF.

En ful misstanke slår mej dock nu i eftermiddag - kan Simba Makonis uppträdande som ny kandidat vara en komplott, ett sätt för Mugabe och ZANU-PF att splittra oppositionen genom att skapa en "skenkritisk" röst som när det kommer till kritan ändå kommer att vara lojal mot den tidigare regimen? Misstanken kommer när Simba Makoni i dagens radionyheter framställs som en "dark horse" som kan komma att stödja såväl Morgan Tsvangirai som Robert Mugabe i en andra valomgång. Har han inte bränt sina skepp mer än så?

Men samtidigt - just en finansminister borde ju om någon ha insett att det inte kan fortsätta som hittills. Zimbabwes ekonomi befinner sej ju just nu i fritt fall - vilket inte minst syns på hyperinflationen på tusentals procent och på arbetslösheten (officiellt 90% men den svarta - ursäkta! - ekonomin torde vara rätt omfattande). Detta i ett land med stora naturtillgångar som på 1960-talet hade samma BNP som Sydkorea. Idag går länderna inte ens att jämföra.

Så kanske Lejonet Makoni är en av de varelser som nu lämnar det sjunkande Mugabe-skeppet. Låt oss i varje fall för Zimbabwes skull hoppas att presidenten de kommande åren inte heter Robert Mugabe. Och att den nye presidenten inte i sin tur låter sej korrumperas av makten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar