fredag 23 april 2010

Bra rutet, Reinfeldt!

Man kan knappast överskatta den retoriska och politiska poäng som högerledaren Reinfeldt hämtade hem igår, när han verkade ovillig att i någon större utsträckning hjälpa flygbolag som förlorat mångmiljonbelopp varje dag som flygtrafiken varit inställd p.g.a. askmolnet från Island.

Helt riktigt konstaterade högerledaren att diverse företag (banker tänker jag själv på) under goda år tenderar att plocka hem vinster till ledares och aktieägares egna fickor, medan man under dåliga år ropar på hjälp från staten. Redan Josef Jakobsson (1700 år f.Kr. ca) visste att man under de goda åren skulle samla i ladorna för att ha något att spendera under de dåliga åren. En som hette Keynes sa samma sak några tusen år senare.
Det här var det bästa Reinfeldt sagt sedan han i debatten om företagsledares bonusar påpekat att man som ledare måste föregå med gott exempel, om inte avtalsrörelser o dyl. ska skena iväg.
(Att Reinfeldt sedan inte lyckats tillämpa samma princip på de globala miljömålen är en annan sak - då började han plötsligt låta som en bonusstinn företagsledare som hävdar att just de egna överdrifterna ändå inte märks så mycket jämfört med den stora massans samlade).
Och apropå flyg och askmoln kan jag ju konstatera att det känns skönt att ha frugan hemma från Israel igen. Hon fick landa på Sturup istället för Arlanda och åka buss/tåg hela dan i förrgår. Men slutet gott - allting gott!

1 kommentar:

  1. Beklagansvis så verkar alliansen vara rätt vacklande betr bonusarna o s.k. höjdares benägenhet att sko sig. Borde säga ifrån mkt skarpare.
    Men i princip var det givetvis ändå bra att inte springa och lova pengar till flygbolag som tappar lite pengar pga Moder Jords utbrott. Problemet är väl närmast att det är svårt att komma undan allt pga att alltför många politiker i många länder ser prestige i att ha "egna" flygbolag.
    Nu hoppas jag bara att vulkanen håller sig lugn så vi kommer i väg till den resa vi betalt för länge sedan.
    Och att Etna också håller sig lugn...

    SvaraRadera