söndag 26 januari 2020

Refuserad insändare till tidningen NU. Det ansågs osakligt att använda orden "barn" och "avliva".


 PARTIET FÅNGE I SIN EGEN RETORIK

Det blir allt tydligare att mitt parti Liberalerna är fånge i sin egen retorik.  

Ta könsbegreppen. Jag vet inte för vilken gång i ordningen partistyrelsen avfärdar mina motioner om återställda könsbegrepp med påståendet att jag därmed kräver steriliseringar av utsatta människor. Som svensklärare vet jag vad övertalningsdefinitioner och falska dikotomier är. Men vet partiledningen?

Jag är inte mer förtjust i 1972 års könsbytarlag än i 2013 års nya könsbegrepp. Den gamla lagen behövde ändras och skadestånd utbetalas. Staten ska inte stympa folk ens om de själva önskar det. Men två fel blir inte ett rätt. Bara för att KD och Hägglund lät inbilla sej att lagen om barnafödande män var nödvändig för att få bort "de sista tvångssteriliseringarna", behövde väl inte utbildningspartiet L gå på samma fint?

Framför allt: skulle vi införa nya subjektiva könsbegrepp borde det väl ha skett ärligt och öppet och inte med hjälp av övertalningsdefinitioner? (För vem vill tvångssterilisera folk?). Att lämna tesen "endast kvinnor föder barn" till extremhögern och Kajsa Ekis Ekman att försvara var ett gigantiskt missgrepp. Och den könsdysfori som alltsedan 2013 ökat så starkt bland våra ungdomar (se Uppdrag Gransknings "Tranståget") kan vi i L inte svära oss fria ifrån. Vår vilja att tillgodose ständigt nya krav på "hbtq-reformer" har lett oss vilse - när vi inte lyckats göra oss lika fria från priderörelsen och dess dogmer som från frikyrkorörelsens.

Abortlagen från 1974 är ett annat exempel. Just när alla riksdagspartier, SD liksom KD, bekänt sig till den för att få hållas i politikens finrum, och just när analytiker i tidningen NU slår fast att Leijonborg och andra som tvekade 1974 hade fel, just då krackelerar lagen inför öppen ridå. 

Det handlar nu inte bara om samvetsömma barnmorskor som nu arbetar i Norge, för att yrket i Sverige, mycket som reaktion på deras egen protest, nydefinierats till att explicit innefatta s k fria aborter. Det handlar även om barnläkare som Katarina Strand Brodd, vars yrkesheder bjudit henne (Svt 14/8 2017) att ge också oönskade foster som överlevt en sen abort bästa möjliga neonatalvård. Medan Statens medicinsk-etiska råd (Smer) tycks vilja skydda fostren från läkare som hon, genom att vid sena aborter rekommendera direkt dödande injektionssprutor i hjärtat. 

Det handlar även, och framför allt, om åklagaren Jennie Nordin, som för över ett år sedan (Dagens Medicin 7/1 -19) slog larm om att det inte är brottsligt att låta ta livet av sitt barn ens i vecka 40, så länge förlossningen ännu inte påbörjats. Att barn som inte tillåts födas aldrig är rättssubjekt i lagens mening, och därmed inte heller möjliga brottsobjekt, upptäckte hon när Karolinska polisanmälde sig själv pga en avlivning i vecka 30 och hon inte lyckades väcka åtal ens för vållande till annans död. Eftersom modern var tillfreds med avlivningen återstod bara disciplinpåföljder pga tjänstefel o dyl.

Vi har i 45 år levat med en pragmatisk kompromiss i frågan om livets början. Vi har knäsatt principen att barn som kan överleva utanför livmodern - och inte får slitas ur kuvösen - också ska vara fredade i livmodern. Vi har bejakat att principen skulle innebära en successiv sänkning av abortgränserna, som sjukvård och individer skulle hinna anpassa sig till. Men när nu både Smer och liberala debattörer verkar vilja svära sig fria från den s k "livsduglighetsprincipen", börjar fältet rivas upp. 

Abortlagen från 1974 tycks stå i tur att omförhandlas, hur svårt det än blir. Läkaren Anna Hammarström, som själv vill värna aborträtten och utfört många aborter, skrev i fjol i Läkartidningen (4/4) och Aftonbladet (3/6) att abortlagstiftningen inte längre håller. Vi är många som är överens om det, men åklagare Nordins larm visar att den aldrig varit vad vi trodde. 

Bra att Anna Starbrink (NU 1-2/2020) granskar Oklahoma. Men det finns ett dike till.

ANDREAS HOLMBERG
Iggesund


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar