lördag 6 februari 2021

Samefolkets sång

Grattis på Sápmis nationaldag! Nu är det 4 månader kvar till Sveriges.

6 kommentarer:

  1. Jag ogillar nationaldagar och den enda nationalsång som är bra är Sydafrikas: Gud välsigne Afrika (uppblandad med den gamla boernationalistiska, inte lika bra), den är dessutom nationalsång i flera stater i Afrika, åtminstone melodin. Det är en psalm du borde skriva om!

    Jag vet jag borde gilla denna nationaldag (den svenska är ju fullkomligt irrelevant) men nej, "Glöm nu ditt folk och din faders hus och låt konungen ha sin lust i din skönhet" gäller oss alla, Gud har bara ett folk, en enda nation. Kristen nationalism är den att "Gud är allas pappa och jorden är vårt bo, gör en familj av alla en enda jättestor". Den som menar att världslig nationalism kan kristnas tycker i så fall att det är logiskt med kristna soldyrkare och kristna satanister. Det tycker inte jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju den klassiska väckelselinjen från 1800-talet: att frondera mot nationalismen och travestera alla nytillkommande nationalsånger. "O land, du sälla andars land" (travesti på Vårt land, vårt land, vårt fosterland") eller Lina Sandells "Var är de kristnas fosterland"? Sympatiskt och profetiskt i ljuset av de förfärliga krigen (som iofs utkämpats hej vilt även före 1800-talet om än med sämre vapen). Varken socialismens eller kristendomens "internationaler" lyckades förhindra världskrigen.

      Men kan vi ha "Iggesundsdagen" här i Hälsingland kan vi helt klart ha "Svenska flaggans dag" (även om nationaldagen borde förläggas till midsommarafton så vi kunde få tillbaka Annandag Pingst som helgdag). Det vore otacksamt att helt förneka "fosterlandets" betydelse som statsbildning, även om "svenskheten" är en dubiös historia, inte minst i Tornedalen och Sápmi. Vår nationalsång (i varje fall de verser som sjungs) är ju föredömligt onationalistisk och låter faktiskt mest som en lovsång till Skandinavien eller Lappland :o).

      Radera
  2. Kan vi fira "Kanelbullens dag" tycker jag nog att samefolkets dag också är relevant :o).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanelbullar och kirg har jag ingen koll på, men jag inbillar mig att få blodiga konflikter stammar kring dem. Men man vet ju aldrig och visst firar jag på mitt sätt. Men all etnisk stolthet har en tendens att urarta, arvssynden tar gärna ut svängarna i dessa högmodssammanhang. Att känna sig stolt över att vara född är något annat än att vara glad och tacksam för detsamma.

      Och jo, jag håller fast vid den klassiska väckelsen till den bleka död. Även vad gäller nationalismen. Och när de stal Annandag pingst, kyrkans internationaldag... morr säger jag bara!

      Radera
    2. Så ock till det där om arvssynden. "Ty se, på denna jorden / är synden med i allt / och ger åt allt det sköna / en främmande gestalt." (Även åt de skönaste folk och länder, stammar och tungomål...)

      Radera