fredag 1 april 2022

Socialdemokraterna lämnar kyrkostyrelsen

Statsminister Magdalena Andersson, tillika partiledare för Socialdemokraterna, meddelar nu på morgonen att partiet med omedelbar verkan lämnar alla sina platser i landets kyrkofullmäktige och i kyrkostyrelsen. De personer som sitter där behåller sina personliga mandat, men får inte längre uppträda i kyrkan under beteckningen "Socialdemokraterna", som ju sedan gammalt är ett sekulärt parti som inte vill att religiösa krafter och grupperingar ska påverka politiken. 

"Då bör ju även det omvända gälla", säger Magdalena Andersson, som alltså i fortsättningen inte kommer att låta partipiskan vina om t ex socialdemokrater i kyrkomötet åter vill definiera kyrkans äktenskap som ett förbund mellan man och kvinna. Eller om de skulle vilja återupprätta Svenska kyrkans mission. Eller häva prästvigningsförbudet mot hög- och gammalkyrkliga.

Det ryktas även att de socialdemokrater som valts in i Svenska kyrkans beslutande församlingar inte anser det lämpligt att i fortsättningen kalla sej "Socialdemokrater i Svenska kyrkan". Det anses ligga alltför nära den gamla ordningen, och öppna för misstankar om fortsatt starkt inflytande från partiledningen. Därför kommer gruppens namn, fram till nästa kyrkoval, att vara "S:t Josefs arbetare".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar