fredag 20 oktober 2023

Den svenska tryckfrihetens hjälte Johanna Frändén

Ser man på, det finns fortfarande svenskar som försvarar frihetstidens landvinningar! Jag och Anders Carl Rutström (från sin landsflykt i Hamburg och Köpenhamn på 1760-talt) applåderar Johanna Frändén allt vi orkar.

2 kommentarer:

  1. Sant! Vill också tacka för ditt kloka och hjärtevärmande inlägg om Kierkegaard och valen vi gör. Just vad jag tänkte om vännerna som båda önskar de valt som den andre. Ditt barndomsminne är spot on. Jag har du tusen liknande minnen och varje dag ser likadan ut. Vi har så rika möjligheter numera så det blir sannolikt ännu värre framöver.Gösta Ekman och Aftonbladet/Expressen säger mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja associationen gav sej själv på något vis. Kierkegaard är ju en stor tänkare men trots sin humor lite av en dysterkvist på nåt sätt och jag kan inte riktigt förlåta honom att han gjorde slut med Regine (eller nödvändigt skulle få HENNE att göra slut). Men han har en poäng och Ove Wikström hjälpte mej att se det positiva i den. Livet är så rikt och (särskilt i vår tid) valmöjligheterna så många att vi liksom alltid måste välja bort det mesta. "Alltid måste man det mesta lämna", klagar även skribenten C O Rosenius när han fått många rika associationer till en bibeltext. Som lärare kan man ju verkligen känna likadant. "I begränsningen röjer sej mästaren", säger tyskarna lite hurtigt positivt. Tack för responsen - ska kolla in Gösta Ekman och Aftonbladet/Expressen som jag bara hört refereras, inte lyssnat till själv.

      Radera