onsdag 3 juli 2013

Det här är ju jättebra, Birger!

Birger Schlaug vore en strålande talskrivare till statsministern! Jätteroligt med de autentiska M-citaten! Även om jag delar kritiken av tillväxt per se (liksom av BNP-siffror utan analys), tror jag i o f s att det är skillnad på tillväxt och tillväxt (och på BNP och BNP). Liksom det är skillnad på konsumtion och konsumtion, som bl.a. Stefan Edman framhållit. All konsumtion och all tillväxt sliter inte lika mycket på miljön - somlig kan t.o.m. vara till miljöns och naturens fördel (jfr boken 100 sätt att rädda världen som inte bara tipsar om vad vi ska avstå ifrån utan också om vad vi bör köpa!).

Ändå har Schlaug och de kära gamla moderater han citerar rätt i att en fixering vid ekonomisk tillväxt kan slå ut viktiga förutsättningar för att något över huvud taget ska kunna växa på sikt.

PS. Kära journalister - kan ingen i Almedalen fråga statsministern när och hur han fick för sej att även karlar kan föda barn? Det vore så himla roligt att höra honom försöka svara (själv ringde jag till ett telefonväkteri en gång men kom ju aldrig fram). Nästan lika roligt som att få honom att försöka förklara den biologiska sensationen inför ett gäng mellanstadieelever i "Vi i 5:an"-ålder. DS.

3 kommentarer:

  1. Birger har skrivit perfekta tal till dem alla. Tillväxten måste kritiseras, det är ju helt sjukt att tro på oändlig expansion med ändliga resurser.

    All konsumtion är det väl ingen som kristiserar men det är överkonsumtionen som sliter på oss alla både andligt och fysiskt.

    SvaraRadera
  2. Det kanske ändå är en öppen fråga huruvida det är tillväxten i sej eller karaktären på tillväxten som är miljöskadlig. Jag är ingen nationalekonom så jag är inte hundra insatt i vad som bara blir inflation och vad som räknas som reella värdeökningar, men jag är en sån där livsklåpare som Tage Danielsson skrev som räknar ut värden på naturupplevelser i skogen (badbiljett på Ankarmon 100 kr per person i torsdags och upplevelse av fiskeläge i Hölick 200 kr per person igår...).

    Men det är klart att det måste bli en backlash efter den karaktär vi haft på tillväxten i vår del av världen (en karaktär som tyvärr gått på export och är både andligt och fysiskt skadlig, som du skriver).

    SvaraRadera
  3. Nej, jag hoppas verkligen inte att vi i framtiden kommer att behöva betala allt vad sommarens naturupplevelser är värda. Men ibland hoppas jag att kämpande service- och kulturarbetare, inte minst i glesbygd, framöver kan få större del av de pengar som nu läggs på miljöskadliga flygresor kors och tvärs runt världen. I enlighet med Stefan Edmans vision för en hållbar tillväxt. Men visst, det är en öppen fråga om världen längre tål någon ekonomisk tillväxt alls - i västvärlden åtminstone.

    SvaraRadera