torsdag 18 juli 2013

Grattis på födelsedagen

Nelson Mandela fyller 95 år idag. Jag vet att hans liv är på upphällningen, men kan han kommunicera med händer och ögon och - faktiskt - är något bättre än nyss, så vill jag sälla mej till gratulanterna. Det är en storartad livsgärning som Mandela har bakom sig, däri inräknat att han omprövade sin egen och ANC:s syn på den väpnade kampen som väg till det hägrande målet.

Samtidigt skulle jag önska att media utanför Sydafrika (där det delvis är en annan sak) struntade i att rapportera om Mandelas hälsotillstånd som om han vore något slags FN-chef i aktiv tjänst. När han fyller år - som i dag - eller inom en snar framtid dör kan det vara motiverat med en utförligare uppmärksamhet. Inte annars och framför allt inte dag för dag.

Låt de anhöriga - och möjligen det sydafrikanska folket - vaka vid hans bädd. De kärleks- och sympatiyttringar som kan nå honom är guld värda, men det är andra än vi som kan förmedla dem. Och nyhetsvärdet av läkarbulletinerna är synnerligen begränsat. Låt honom  alltså redan nu få vila i frid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar