söndag 27 januari 2008

Moderatare moderater i Bollnäs, tack!

Följande insändare är skickad till Ljusnan 24/1 med anledning av den närmast "flaming"-liknande insändareld som moderaterna här i stan har riktat mot oss i folkpartiet (och även centerpartiet) efter att den lokala alliansen spruckit och c+s bildat nu majoritet.

Ta det lugnt, moderater!

Det vore inte fel om en del bollnäsmoderater blev lite mer moderata, alltså måttfulla, i sina reaktioner på den senaste politiska utvecklingen. Om ni moderater säger er företräda sans och balans, samt en återförenad borgerlig allians inför valet 2010, får ni faktiskt ta det lite lugnt även
när ni är arga. Ingen av oss vill liknas vid horor, och när man ivrigt argumenterat för att få bort kommunfullmäktiges ordförande (fp) kanske man borde tala lite tystare om laganda och lojalitet.

Visst bör vi icke-socialister prioritera en borgerlig allians, även om jag personligen förväntar mej att i framtiden få välkomna också socialdemokraterna till den öppet icke-socialistiska sidan. Men som det nu är fick den borgerliga alliansen inte majoritet i det senaste kommunalvalet, vilket tycks ha undgått en del moderater. Om man nu inte vill räkna in sverigedemokraten i regeringsunderlaget, vilket vi folkpartister bestämt har motsatt oss.

Det blev ju då sjukvårdspartiet ("bollepartiet") som skulle rädda det borgerliga styret. Men när Magnus Andersson (c) offentligt gjorde ner den kostsamma uppgörelsen om Bollebacken brast det för den nya samarbetspartnern som sjöng ut om övrigas odräglighet och därmed definitivt saboterade det ömsesidiga förtroendet. För att ha utlöst detta och stoppat bolleaffären kan man efter behag prisa eller klandra Magnus, som då tycktes tro att alliansen kunde regera vidare även utan sjukvårdspartiet. Vilket visade sej vara ett överoptimistiskt antagande.

Att centerpartiet i det läget gjorde upp med socialdemokraterna tycker jag faktiskt inte att man
kan klandra dem för. Det är inte den ideala kommunledningen, men vi i folkpartiet liberalerna har inte på något sätt motsatt oss att den blev till som situationen var. Det är inte fel att kommunen leds av en stabil majoritet.

Vad som däremot, helt riktigt, är negativt med den nya majoriteten är att vi riskerar att få en splittrad och otydlig opposition. Uppgörelsen med vänstern och sjukvårdspartiet om diverse poster är förstås rent teknisk och av ringa politisk betydelse. Nu är det centern och sossarna som styr, men jag ser gärna en förnyad borgerlig allians efter valet 2010. Ifall våra respektive partier får tillräckligt med stöd för en politik som är tydligt ickesocialistisk och marknadsvänlig men socialt och miljömässigt ansvarsfull. (Kalla den gärna socialliberal). Men det får vi lämna till väljarna att avgöra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar