torsdag 11 februari 2010

Hur går det i Uganda?

Nån som vet hur det gick med det beryktade lagförslaget i Uganda om hårda straff för homosexualitet? Dödsstraffsdelen verkade tack och lov tas bort, men resten? Och borde inte Uganda gå åt andra hållet och avskaffa kriminaliseringen av dylikt helt och hållet (som vi 1944)? För att man ska bli helt nöjd, alltså.
Men just nu: vad hände med lagförslaget som skulle tas upp i Ugandas parlament i början av året? Röstades det ner? Eller har det blivit bordlagt på något vis?
Litauens konstiga lagförslag (om än inte fullt lika fruktansvärda) gick ju i alla fall igenom; vad jag förstår - har jag fel? - blir det hädanefter olagligt att i Litauen hålla Pride-festivaler som ju onekligen "offentligt framställer homosexualitet i positiv dager" eller hur nu formuleringen om det förbjudna lät. Föga liberalt måste man ju säga, oavsett vad man tycker om Pride-festivaler.

2 kommentarer:

  1. Förslaget om dödstraff handlade om homosexuella våldtäkter på barn och handikappade och där förövaren var AIDS-smittad. Kan vara värt att påpekas.

    Spero News kommenterar lagförslaget här; www.speroforum.com/.../article.asp

    SvaraRadera
  2. Ja, absolut är det värt att påpekas. Det handlade inte om dödsstraff för homosexualitet i allmänhet, som det framställts som ibland. Likafullt står det fast att kriminaliseringen av hs skulle skärpas ytterligare - och inte bara av hs utan, liksom delvis i Litauen, av varje positiv, offentlig framställning av sådan. Och det står fast att varje ny dödsstraffslag bör påtalas av alla som på både principiella och pragmatiska grunder motsätter sej detta straff.

    SvaraRadera