söndag 13 april 2014

Nu får Putin allt hålla sej i skinnet

Om inte vår vän Putin tycker det är OK att tjetjener ockuperar myndighetsbyggnader och hissar tjetjenska flaggor på dem (han brukar inte gilla sånt) får han lov att acceptera Ukrainas aktion mot ryssar som beter sej likadant. Skickar han in de 40 000 som står vid ukrainska gränsen (han har ju dumans mandat att göra så!) beter han sej ytterst hitler-aktigt, det kommer man inte ifrån. Understödja rena provokationer och sedan gripa in "för att försvara sina landsmän", det är riktigt fula fasoner.

Sen var det nog mindre välbetänkt av Ukrainas president att redan nu påstå att Ryssland är i krig med Ukraina, även om det nog ligger blott alltför mycket i att "separatisterna" är direkt eller indirekt orkestrerade från Kreml. Vad ska presidenten då säga den dag de 40 000 väller in? Han måste ju än så länge i varje fall låtsas som att allt fortfarande är ett internt ukrainskt problem, som också kan och ska lösas internt.

Men kan Putin verkligen hålla sej i skinnet nu? När vi dessutom har två nationalistiska ortodoxa kyrkor som mest tycks kivas om kyrkor och kloster och minst av allt tycks kunna prestera en gemensam fredsappell. Hu!

Å andra sidan måste han väl ändå försöka vara någotsånär konsekvent? Vill han verkligen att exempelvis Tjetjenien ska få folkomrösta om självständighet eller anslutning till något muslimskt land i närheten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar