tisdag 18 november 2014

Två talande kovändningar

Nä dra på trissor! Först backar drottningen och hela Uppsala universitet ur ett seminarium om trafficking för att en av arrangörerna, tillika prisutdelare, också arbetar för samvetsfrihet inom vården - och nu backar hela alliansen i Kronoberg utom Kristdemokraterna på en vecka från sin nyss intagna ståndpunkt att i alla fall en utredning om samvetsfrihet i vården borde göras. Eva Johnsson har rätt - sånt här måste bara "drevas" tillbaka. Men var håller då alla hennes supporters hus? Sitter vi och hukar i stugorna? Eller jag menar: hukar vi i sociala medier?

Och vad säger det nu sammanträdande kyrkomötet? Äsch, det domineras ju av de politiska partierna, så där kan det inte bli någon reaktion. Men vad säger de något friare biskoparna och samfundsledarna? Kan troende kristna - eller för den delen muslimer - längre bli barnmorskor? Eller är det (tydligen!) helt OK för kristna att delta i exempelvis uppspårande och avlivning av foster med Downs syndrom? (Alltså sånt där som tidigare kallades rashygien).

Men samvetsfrihet för läkare som inte vill skära bort en liten skinnflik på bäbissnoppar, det är fint det (fast det luktar judendoms- och islamfobi, särskilt när man inte alls tycks reagera mot den "kristna" seden att avliva sin egen avkomma ifall den bär på några defekter)! Åtminstone får man ju gladeligen kämpa för sådan samvetsfrihet utan att bli förklarad som persona non grata i de fina sammanhangen.

Helt ärligt: vem vill längre ta emot en medalj av drottningen? Eller vara med i ett sammanhang där Rfsu medverkar?

1 kommentar:

  1. Precis, manlig omskärelse och abort är bra jämförelser speciellt som aborter kan ge men för livet som infertilitet medan omskärelse inte så ofta innebär just det (skulle väl dött ut för länge sedan om det var en stor risk) men kvinnors kroppar är ju annorlunda än mäns, framförallt är den alltid ett bekymmer och barnen vi föder fram likaså.

    Med tanke på hur många tonåringar som är trötta på livet och allmänt jobbiga borde inte vi av rena barmhärtighetsskäl ha fri abort upp till 20 år? Sedan finns det ju eutanasi som kan utvidgas och snart har vi ingen överbefolkning att bekymra oss för.

    Vårdutbildningen fick ju delvis göras om, men det är väl det minsta problemet. I hired a contract killer får en helt ny innebörd.

    SvaraRadera