lördag 27 december 2014

Blockpolitiken cementerad - och Sverigedemokraterna är nu tydligt det tredje blocket i svensk politik

På många sätt verkar (och är) decemberöverenskommelsen vettig. Den kompenserar för Sverigedemokraternas praxisbrott (när de inte la ner sina röster vid den slutliga budgetomröstningen i riksdagen utan röstade på en budget vars migrationsdel de avskyr) och gör det möjligt för en minoritetsregering att också i praktiken regera. (Observera att vi i vår demokratiska efterkrigshistoria vanligen har styrts av minoritetsregeringar!).

Överenskommelsen känns även som en vettig kompensation för att vi vid våra riksdagsval har proportionella val och inte majoritetsval, vilket jag gillar och vilket gör riksdagen mer representativ, men vilket samtidigt gör det svårare att bilda majoritetsregeringar i riksdagen.

Samtidigt är det ju så här: skulle decemberöverenskommelsen gälla alla och för all framtid så skulle Sverigedemokraterna (eller för den delen nazisterna...) inte längre behöva få majoritet i riksdagen för att kunna bilda regering och ge statsministerposten åt Jimmie Åkesson. Det skulle räcka med 35% (om alliansen t.ex. fick 33% och de rödgröna 32%).

Det är väl i ljuset av detta man ska se påpekandet att uppgörelsen bara gäller fram till 2022 - och underförstått bara mellan alliansen och de rödgröna...

Gillar också att Jonas Sjöstedts f.d. kommunister hålls utanför både regeringsunderlagen och dagens presskonferens. Men man skulle väl kunna tippa att de snart blir less på att både vara utanför regeringen men ändå ständigt räknas in i det "regeringsblock" som håller alliansen på mattan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar