söndag 23 juli 2017

Centerpartiet med fingrarna i syltburken

Den 15/6 hade jag följande insändare i liberala magasinet NU:

Anders Myrsten i Mölle aktualiserar (NU nr 19) en sammanslagning av partiet Liberalerna med Centerpartiet. Mest tack vare det senare partiets opinionsframgångar tycks ju en sådan fusion kunna nå ca 20% av väljarna.

Samtidigt skrämmer kanske Centerpartiets framgångar i opinionen somliga liberaler i partiet Liberalerna (puh, förr kunde en skriva folkpartister!) som är rädda att bli marginaliserade i "Liberala Centerpartiet" eller vad det nu skulle heta. Och, framför allt, även om det kan vara sant som Myrsten skriver att Centern i vissa avseenden agerar mer liberalt än partiet som heter Liberalerna, är motsatsen ibland också fallet.

Ta inblandningen i Svenska kyrkan, t.ex., där Centern likaväl som Socialdemokraterna verkar ha fastnat med fingrarna i syltburken! Det borde vara omöjligt för ett liberalt parti som säger sej värna privat företagande och fria skolor att samtidigt sitta i någon ideell organisations styrelse. Och ännu omöjligare för vilket icke-konfessionellt parti som helst att vara med och styra en kyrka (det är lika otillbörligt vare sej det nu innebär gynnande eller missgynnande av kyrkan).

Om en fusion mellan L och C slutgiltigt kunde befria Svenska kyrkan från all direkt politisk inblandning, från s.k. liberalt håll åtminstone, vore det i sig en välsignelse och ett gott skäl till att slå ihop partierna.

Och häromdagen skrev Karin Pihl på samma tema i Expressen: "Annie Lööf ska inte predika politik i kyrkan." Eller som länken heter: "Annie Lööf är ingen religiös profet." 

Hoppas nu bara att det här blir en valfråga nästa år också! Förr lär ingen förändring ske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar