tisdag 10 december 2019

Jonas Gardell vs Jimmie Åkesson

Intressant, verkligen intressant hur olika bilderna av vår - och Sverigedemokraternas - historia kan se ut. Läs

Jimmie Åkesson i Aftonbladet

och

Jonas Gardell i Expressen

Tror ni Jimmie svarar?

Både "Det var bättre förr"- och "Bättre och bättre dag för dag"-tänkandet har förvisso sina stora blottor. Å andra sidan stämmer ju båda när det gäller vissa avgränsade områden. Det går alltid att ge skäl för såväl optimism som pessimism. Men just här håller jag på Gardell. Jag som stötte ihop med Sverigedemokraterna - inkl gamle, aldrig ångrande nazisten Gustaf Ekström - i Lund på 90-talet, när de fortfarande hyllade Karl XII och i lag med skinheads, undrar verkligen över varför Sverigedemokraterna enligt Jimmie Åkesson aldrig har skämts över vilka de är. (Kom ihåg att "de fyras gäng" gick med i SD just på 90-talet - säkert för att göra SD mer rumsrent, men varför, varför, varför just i SD??????). Fram med vitboken nu, Åkesson! Ni skulle ha KRÄVT den av honom, Ulf och Ebba, innan ni ens började kalla honom till samtal om gemensamma politikområden!

F ö är det inte konstigt om ett parti som alltid velat stoppa invandringen (samma andas barn som de som på 30-talet tyckte att 10 judiska läkare var för många att ta emot), och från början (80-talet) ville utvisa alla muslimer, till slut kan få rätt i att invandringen blivit för snabb och stor. Precis som den moderata, anständiga högern alltid tyckt att skattetrycket varit för högt (t o m när det var löjligt lågt!) men till slut - i pomperipossadebatten 1976 - faktiskt fick rätt i att det blivit för högt.

Det innebär dock inte alls att högerns principiella motstånd mot höjda skatter och ökad invandring varit sunt. Nödvändiga korrigeringar i skattesatser och mottagandemängder måste kunna ske utan att man ger sig högern i våld, och de som ville påverka politiken åt SD:s håll gjorde en fatal missbedömning när de försökte göra det via SD. Det är ju ett parti som genom sin famösa bakgrund bara komprometterade även de vettiga åsikter och invändningar folk hade mot den av övriga partier förda politiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar