fredag 26 oktober 2007

Ideologi bakom hyckleriet?

Mats Odell ställde frågan om det fanns någon ideologi bakom socialdemokraternas hyckleri när det gäller utförsäljning av statliga bolag, eftersom de själv inte hade något emot att sälja ut en del när de hade regeringsmakten.

Och svaret är väl - i motsats till vad Odell förmodade - att det inte finns någon riktig ideologisk kompass i SAP längre. Socialdemokraterna är inte längre socialistiska, även om den retoriken kan komma till heders ibland när man utgör opposition mot en "högerregering" (som inte längre är särskilt höger, för den delen). I verkligheten torde SAP ha blivit ett alltmer socialliberalt parti, om än en del gamla socialister fortfarande kryper omkring i partiet och vill vända utvecklingen.

Det ska bli spännande att se vilken socialdemokrat som blir först att medge detta. Det förvånar mej dock att ingen politisk journalist eller förutvarande ideologisk motståndare hjälpt dem på traven. Båda grupperna kanske, precis som SAP, behöver den gamla retoriken för att skapa den önskade dramatiken i politiken (oj, vad det rimmade!).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar