onsdag 12 augusti 2009

Desperata kyrkopolitiker vill sköta avpolitiseringen

Nej, nu går skam på torra land! Helen Törnqvist (C), känd för att vilja vägra heteronormativa präster vigselrätt, vill att vi ska rösta på Centerpartiet i kyrkovalet 20 september för att få bort de politiska partiernas makt över kyrkan. Detta val ska vara det sista där politiska partier röstas in i kyrkomöte och kyrkofullmäktige, menar hon.

Den i många frikyrkliga kretsar kände Jonathan Ekman (KD) vill likaledes avskaffa de politiska partiernas inflytande över Svenska kyrkan - och vill att vi ska rösta på Kristdemokrater i Svenska kyrkan (.kr) och honom själv för att genomföra detta.

Men varför i all världen rösta på ett politiskt parti - eller en partifilial som .kr - i kyrkovalet för att få bort de politiska partiernas inflytande i kyrkomötet? När vi redan har fullständigt partipolitiskt oberoende, ideologiskt heltäckande och kyrkligt relevanta alternativ som Öppen kyrka (för teologiskt liberala folkkyrkoentusiaster), Frimodig kyrka (för dem som vill värna kyrkans trosarv och bekännelse) och Posk (någonting däremellan, beroende på de enskilda kandidaterna).

Inte kan vi väl rösta på Centerpartiet och Helen Törnqvist om vi vill att Centerpartiet och de andra politiska partierna ska väck från kyrkomötet! Och inte är det mycket vettigare att rösta på s.k. Kristdemokrater (eller Folkpartister, Miljöpartister o.s.v.) i Svenska kyrkan - för tror någon vettig människa att dessa grupper verkligen är partipolitiskt oberoende?

Det är ju rent ut sagt absurt att ge de politiska partierna i uppdrag att avpolitisera kyrkan någon gång under nästa mandatperiod! När vi medlemmar sedan länge har frihet att göra det själva!
Låt oss alltså göra det själva! Och göra det nu!

Härmed förklarar jag de politiska partierna och deras släpjollar obehöriga i kyrkovalet den 20 september. Varje röst på dem är en skam för Svenska kyrkan och en skam för Sverige.
Men tar sej några miljoner kyrkomedlemmar upp från sofflocket och röstar anständigt om en månad, så kan vi skriva kyrkohistoria utan hjälp av Helen Törnqvist och Jonathan Ekman.

Andreas Holmberg, Bollnäs (FP, ej FISK)
EFS-are och kantorsstuderande
(insänt till Dagen 12/8 2009)

Ge kejsaren det som tillhör kejsaren.
Och Gud det som tillhör Gud.

5 kommentarer:

 1. Det liknar lekskola... nej, värre ändå. Barnsligare än barnsligt med alltför många politiserande kyrkopolitiker.

  Det skulle dessutom göra det svårare (?) för sverigedemokraterna att ta sig in i kyrkans värld. Har svårt se ngt naturligt vare sig för sd eller kyrkan med sd-politiker som sprider sina inhumana åsikter i kyrkans namn.

  F.ö. har jag ändrat till din nya blogg i min blogglista. Du kanska kan lägga till mig här i din nya blogg också.

  SvaraRadera
 2. Bravo, ett utomordentligt bra inlägg. Det är väl bara för centern att inte ställa upp i kyrkovalet, likaså för Kd om de nu vill avskaffa det politiska deltagandet.

  För övrigt gäller det för oss att sparka upp våra troende medlemmar från sofflocket, samt övertyga våra troende politiskt aktiva att de skall lämna sina partier i den sekulära världen där de hör hemma.

  SvaraRadera
 3. Nej Anneli, kristna ska inte överge partipolitik, de bör givetvis kunna vara politiskt aktiva utifrån sina respektive ideologier. Dvs i de allmänna valen, riksdag, landsting, kommunalval.

  Däremot har inte partipolitiska val hemma i kyrkan. För, kyrka och samhälle är olika saker. Kyrkan är ett trossamfund.
  Riksdag etc är samhälleliga organ för organisera ett demokratiskt styre utifrån vilka ideologier vi har - i vart fall borde det vara så.

  SvaraRadera
 4. Du har missförstått mig.

  Jag är själv politiskt aktiv men det skulle aldrig falla mig in att rösta på mitt parti i kyrkovalet där röstar jag på Frimodig kyrka.

  Jag ber om ursäkt om jag uttrykte mig oklart. Det är viktigt att vi kristna är aktiva i politiken, men den har inget att göra i kyrkan, vi har tillräckligt med problem ändå.

  Att rösta i valen till kommun, landsting o riksdag o EU samt folkomröstningar anser jag vara en medborgerlig skyldighet.

  SvaraRadera
 5. Anneli, då verkar vi vara överens då :)

  SvaraRadera