måndag 14 september 2009

Ödesval pågår

Andarna vaknar och det är en lust att leva! Läs DN:s huvudledare idag: Släpp kyrkan fri! Läs Göran Skyttes krönika på SvD:s ledarsida: Frihalsa kyrkan från slaveriet! Läs vad jag själv skriver på Budbärarens debattforum: Vi borde ha givit Georg en plats på en EFS-lista. Och vad jag skrivit till Ljusnans insändarsida:

VI HADE CHANSEN

Vi hade chansen att göra kyrkovalet 2009 till ett historiskt val. Genom att konsekvent bojkotta de politiska partierna och deras släpjollar, kunde vi medlemmar själva göra Svenska kyrkan verkligt fri från staten. Och äntligen slippa den skam för Sverige, Svenska kyrkan och våra politiska partier som vår horribla sammanblandning mellan kyrka och stat fortfarande utgör.

Men ateistiska socialdemokrater protesterade inte mot att deras parti under en höstmånad uppträdde som en evangelisk-luthersk väckelserörelse. Och knappt ens några liberaler protesterade mot att deras parti lånade ut partinamn och blåklint till en intern valprocedur i ett fritt trossamfund. Väljarna förleddes tro att man borde rösta på ett politiskt parti, som t.ex. Centern och Helene Törnqvist, för att på bästa sätt avveckla de politiska partiernas inflytande. Eller för att, som Helle Klein (S) påstod, förhindra att kyrkan skulle bli styrd av präster. (Eller påven!).

Det ena som det andra är naturligtvis larv. Hade de flesta medlemmar i Svenska kyrkan över
16 år röstat på Öppen kyrka, Posk eller Frimodig kyrka istället för på politiska partier med släpjollar, så hade kyrkan blivit skild från staten redan fr.o.m. nästa årsskifte.
Det vore visserligen exakt 10 år efter det årsskifte man påstått att separationen ägde rum. Men bättre sent än aldrig. Och det är väl så även Anders Bergsten (KR) tänker, när han pläderar för rena personval med sikte på 2013. För skulle den idén slå igenom, blev den naturligtvis så småningom döden för hela partisystemet inom kyrkan (såväl politiska som rent kyrkliga nomineringsgrupper).

Men det är ju redan nu 2009 avpartipolitiseringen skulle behövts! För att ta loven av Sverigedemokraternas ambitioner att använda kyrkopolitiken som språngbräda mot riksdagen. Och för att inte misskreditera alla kommande kyrkliga reformer, som i omvärldens ögon nu ser ut som rena statliga ingripandena, där partierna marscherar fram och tillbaka mellan riksdag och kyrkomöte.

Bättre sent än aldrig. Fast hellre tidigt än sent. Och någon sa nyss att man fortfarande kan rösta.

Ja, vi har faktiskt chansen att skriva historia. Fortfarande. Gå och rösta bort de politiska partierna från det fria trossamfundet Svenska kyrkan! Så att Sverige, Svenska kyrkan och de politiska partierna slipper skämmas ögonen ur sej inför världens häpna ögon.

2 kommentarer:

 1. Och så kan man läsa min text på Second Opinion, publicerad igår.
  http://www.second-opinion.se/so/view/713

  Kanske kan rena personval vara en väg att frigöra kyrkan.

  SvaraRadera
 2. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=517536

  GP debatt igår.

  SvaraRadera