fredag 1 augusti 2014

Ett glädjebesked under Pride-veckan

Det finns verkligen saker att stå upp mot tillsammans med Rfsl och Pride. Som mot verkligt drakoniska lagstiftningar på området, t.ex. den i Uganda. Allt är inte frid och fröjd för att den senaste lagen nu upphävs av Högsta domstolen i landet, men det var alldeles nödvändigt att dess råa och okänsliga förbud med ty åtföljande gräsliga straff upphävdes.

Jag har själv för några år sedan samlat in namn mot lagen och skickat till Ugandas Norden-ambassad, och på ambassadens gästbok la jag in skarpt kritiska inlägg mot (den då ännu inte antagna) lagen så länge gästboken hölls öppen. Det kändes hopplöst när lagen ändå antogs, men nu syns alltså ändå en ljusning - även om kampen långt ifrån är över.

Man måste skilja på mänskliga rättigheter och på spritt språngande queera idéer som barnafödande män och relationsanarki. Det gäller att stödja Pride-rörelsen på de punkter där den har rätt - framför allt är det naturligtvis riktigt och viktigt att Pride-festivaler ö.h.t. får hållas jorden runt, precis som 1 maj-demonstrationer och Jesusmanifestationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar