måndag 25 januari 2016

Matens pris

Tack till Daniel Öhman och Malin Olofsson för otroligt intressanta och tankeväckande reportage så här inför påskfastan! Vi konsumenter är ju otroligt dumsnåla när vi vägrar betala 10% mer för tomater som är mycket godare och minst 10% näringsrikare än de varianter som (likt trädgårdshallon) avlats fram med tanke på produktivitet och hållbarhet, inte på näringsinnehållet. Jag minns särskilt - i "Matens pris" från igår - den svenska tomatodlaren som erkände att de få rader klassiska tomater hon hade i sitt enorma växthus var både nyttigare och godare. Men vad skulle hon göra när konsumenter och därmed återförsäljare ratade dem p g a priset (som alltså ändå inte var mer än ca 10% högre!).

Kapitlet "ful frukt" förtjänar förresten en särskild drapa. Köp så krokiga gurkor och knöliga tomater du kan - det minskar matsvinnet och den enfaldiga likriktningen! Och lägg gärna några kronor extra på mat och sorter från odlingar du känner till och vill gynna!

Vad gäller avdelningen miljösynder måste jag bekänna att jag idag i kylskåpet hittade tre 10 dagar gamla, stekta hamburgare. När jag skulle värma dem igen såg jag att de möglat. Jag köpte dem i fredags förrförra veckan (dagen innan jag hamnade på akuten för ansiktsförlamning, by the way) i en 8-förpackning och stekte till en hamburgare var åt hela familjen. Men överblivna ex skulle jag naturligtvis ha lagt i frysen, inte i kylskåpet, där resterna tenderar att överlappa/dölja varandra. Nu blev det här ett övertydligt exempel på hur vi i västvärlden i snitt slänger en tredjedel av den inköpta maten (3/8 är ju t.o.m. 37,5%!), Sorry! En synd mot naturen - och mot våra fattiga medmänniskor. Helt klart.

Görom bättring! ("Görom" är imperativ första person plural och innebär en uppmaning där man även inkluderar sej själv. Annat exempel: "Sjungom"=låt oss sjunga!).

3 kommentarer:

 1. Ja det är angelägna reportage när vi slänger mer mat än vi äter upp här på jorden.

  SvaraRadera
 2. Oj, har det gått så långt? Kan det ha att göra med att det nu för första gången i historien är fler människor som bor i städer än på landsbygden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog en orsak men också att vi vägrar köpa annat än perfekt mat så bra mat slängs redan hos odlaren för att den ser fel ut. Och i affärerna är det ju ännu värre sedan kommer det hem till oss där vi slänger för att vi glömmer bort vad vi köpt eller får nojor om datumet för bäst före närmar sig.

   Radera