måndag 19 september 2016

Allvarligt misstag att utvisa till Uganda - hur kunde det ske?

Det finns inget försvar för att helt aningslöst utvisa en homosexuell asylsökande man till öppet homofoba Uganda. Har själv samlat in namn mot drakoniska lagförslag som inte realiserades fullt ut, men det är illa nog som det är för Ugandas hbt(+qip-you name it)-personer.

Är det något vi borde kunna enas om här i Sverige, så är det att varken religiös eller politisk uppfattning eller homosexuell läggning ska behöva döljas för att man inte ska drabbas av straff (aha - du hade inte vett att dölja dina åsikter/ din tro / din läggning, ja, då får du skylla dej själv!).

Jag håller alltså helt med Rfsl:s migrationskonsulent Stig-Åke Peterson om att det är en rättsskandal om Sverige inte nu ger 36-åringen hjälp och tar emot honom igen, t.ex. som kvotflykting.

4 kommentarer:

 1. Tyvärr är nog migrationsverket, på order av Riksdagen, fullt upptagna med att hålla Sverige så tomt som möjligt på främlingar just nu och det är förklaringen till hur detta kunde ske och hur det får fortsätta.

  SvaraRadera
 2. Nja, sånt här har ju skett hela tiden. Respekten för religiös tro och sexuell läggning har varit klen - sånt kan man ju alltid dölja, heter det. Varför provocera? Politiska flyktingar har hela tiden varit "finare", trots att man ju kunnat dölja även sina åsikter och sin politiska övertygelse.

  Annars har du rätt i att attitydförändringen är påtaglig. Sanningens minut närmar sej ju också för både partier och väljare: var det ett tillfälligt moratorium, eller blir den här "asylpolitiken" permanent? (Om vi då åtminstone utvidgade kvotflyktingkvoten mer rejält - och en anständig anhöriginvandring - kunde det större chans även för kvinnor och barn).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har politiska flyktingar alltid åkt i gräddfilen, kanske eftersom politiker känner igen sig i dem?

   Radera