fredag 16 september 2016

Utveckling på gott och ont

Stefan Gustavsson har flera bra poänger i den här krönikan. Naturligtvis är samhällsutvecklingen inte entydigt till det bättre - eller till det sämre. Det finns - precis som i ens personliga liv - mycket att vara tacksam över, men också mycket att ifrågasätta och försöka ändra på.

4 kommentarer:

 1. Ja han har poänger, men varför kvinnor ska uppfattas som pornografiska när de inte skäms för hur vi ser ut fattar jag inte. Rihanna och Beyonce är verkligen goda förebilder för unga kvinnor också i det att de inte gömmer sig och sina kroppar. Twiggy-idealet dödar och snöper flcikor, Beyonce och Rihanna gör motsatsen. Senast i fredags när vi läste Lotta Olssons dikt Persefone ur Skuggor och speglingar, kom det fram, helt spontant i klassrummet.

  Måste feminister vara klädda som män? Skämmas för sina kroppar och dölja dem i burkor? Måste vi banta och operera bort brösten för att tas på allvar? Ja, uppenbarligen. I denna krönika upprepas det återigen som jag hört sedan tonåren från både män och kvinnor: "banta, dölj dig-försvinn!"

  Jag har alltid förvånats över hur provocerande en kvinnas kropp är, ju kvinnligare desto mer provocerande. Vad blir man arg på? Fotomodeller med slanka pojkkroppar vill vi ha, vad jag förstår stör sig inte frikyrkomän på dem, iaf skriver de aldrig om dem, medan kurviga fullvuxna kvinnor ska gömma sig i tält. Vad är det för hyckleri och dubbelmoral? Hur kan den magre transvestiten ha blivit kvinnoideal? Medan Beyonce som ser ut som en kvinna räknas som porrmodell=hora.

  Jag ser inget annat än ett ytterligare uttryck för en könsmaktsordning som är svår att rubba i denna idealbildning.

  Måste nog skriva en bloggpost om detta!

  Har du missat diktsamlingen och Lotta Olsson har du en introduktion här. Men låna hellre diktsamlingarna.

  SvaraRadera
 2. På något sätt försvann länken: http://www.dn.se/arkiv/kultur/lotta-olsson-tur-och-retur-till-persefones-underjord/

  SvaraRadera
 3. Nej då, jag har inte missat Lotta Olssons diktsamling (inte hennes dagsverser heller). Skrev t.o.m. en svarssonett efter en poesiafton i Lund, där jag dock tyvärr röjde en pinsam obildning gällande Demeters kön och förhållande till Persefone:

  "Jag sitter här en afton för poeter
  och känner att de visar sej för sällan.
  För detta gör så gott - och oss emellan
  så är jag hjälplöst svag för rim och meter.

  Är jag en villebråd som gått i fällan,
  Persefone som fallit för Demeter,
  Ovidius som tagit skydd bland geter,
  en journalist som slaviskt följer källan?

  Nej! I allt detta döljer sej min vilja,
  mitt eget inre vill sej skamlöst blotta,
  och endast hjärtats drivkraft kan mig skilja
  från formens krav, som brukas skall med måtta.

  Två rimord kvar: en tilja och en lilja.
  Jag ger mej! Tack till Eva Ström och Lotta!

  Har - med stort nöje och inte bara för den fina musikens skull - sett ett stort antal musikvideor (minns även MTV vid mönstringen i Boden - det var nog min första upplevelse av erotisk film!), och bara för att en inte anser att kurviga fullvuxna kvinnor (det är väl bra att de inte som Bagar-Bosses båda beundrarinnor bantade bort bägge brösten) ska gömma sej i tält eller för att man inte vill sexualisera alla tjejer (och varken kräva eller dissa burkini och minibikini) kan det väl inte vara förbjudet att - som Rebella - notera saker som jag även noterat beträffande Elvis och åtskilliga manliga artister i övrigt, som dock mera sällan profilerat sej som feminister (och det är väl där saken spetsar till sej - även beträffande Spice Girls m.fl.).

  Vi blir nog aldrig överens om var gränsen går, men att det inte skulle finnas någon gräns, i alla fall ingen som just kurviga kvinnor inte skulle kunna överskrida, det är nog ingen rimlig position heller. Det står dej fullt fritt att mena att Beyonce inte överskridit den, men det är också ganska skruvat att påstå att hon kritiseras för att hon "ser ut som en kvinna".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vi kvinnor kritiseras ofta för att vara för kvinnliga både i stort och i vardagen. Hur ofta påpekas att ditt utseende är fel för din dagliga gärning eller dina innersta övertygelser? Även om det kanske hänt är det garanterat mindre vanligt än för oss kvinnor.

   Precis som Rebella påpekade får en sexig man som Elvis också cred och skäll för allt möjligt annat än sin sexighet. Men en sexig kvinna får bara vara just det. När nu Beyonce vägrar vara bara sexig utan också feminist misstänkliggörs hon som feminist, inte som sexig.

   Gränsen är ju för den delen jättetydlig: mäns kroppar är normala och därför inte provocerande utom möjligtvis när de täcks av kränkande tatueringar. Kvinnors kroppar är provocerande och även om vi i Sverige och USA inte kräver burka öppet, är det alltid löjligt provocerande med kvinnors kroppar-speciellt om de är kurviga.

   Radera