söndag 1 april 2018

Det kyrkliga påskfirandet inställt på de allra flesta håll

Eftersom Jesus´ skelett som bekant rapporterats återfunnet och identifierat i en grav i Jerusalem under långfredagen, ställdes det kristna (OBS inte det judiska!) påskfirandet in i år.

Utom i Västerås stift och i Gustav Vasa kyrka i Stockholm, förstås. "Den kristna tron handlar väl inte om ett skelett?" säger prästen Johan Linnman. "Det är ju för världens skull vi är kristna, inte för kyrkans. Och världen finns ju kvar oavsett vilket."

Och det aktuella "Kristen bortom Gud"-konceptet fungerar givetvis utmärkt även om nu Jesus ruttnat. Det är ju inte ens nödvändigt att Gud existerar för att man ska kunna ha lite andlighet ihop, som kh Åke Nordström i Gustav Vasa konstaterar. Han understryker att kristen tro inte handlar om ett ställningstagande till utsagor om övernaturligheter som faktamässigt sanna.

Bo Balderson-deckaren "Statsrådet och den utsträckta handen" rekommenderas nu som årets "Påskekrim" och väntas komma i en ny upplaga.

Statsrådet och den utsträckta handen

[Tillagt 2/4: En del av ovanstående var förstås ett rent aprilskämt. Men tyvärr inte riktigt allt. Läsaren får själv försöka utröna vad som faktiskt - mirabile dictu - är rena rama sanningen].

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar