tisdag 29 maj 2018

Farväl till maskrosorna?

Taraxacum officinalis DSC02042.JPG

Tänkte skriva att vi nu bara har maskrosbollarna kvar - men här på gräsmattan breder fortfarande gula, fina maskrosor ut sej. En australisk besökare i Lule var imponerad av dem - "hemma har vi bara orkidéer" sa hon. De har funnits i tre veckor nu och många har som sagt gått in i "bollstadiet".

Det ska tydligen bli 30 grader varmt idag. Vi får väl se. Maj har ju hursomhelst varit fantastiskt varm,  om än lite (eller mycket) torr. En riktig högsommarmånad temperaturmässigt. Det blir svårt för juni, juli och augusti att bräcka detta.

Häggen har blommat ut, liksom vitsipporna och kabbelekorna, men syrenerna har slagit ut och liljekonvaljerna. Och uppe i barrskogen är det gott om den goda harsyran och de goda blåbärsblommorna.

Att skogsnävan och rödbläran slagit ut redan förra veckan är kanske något oroande. De lär ju inte stå sej till midsommar och stångens klädande. Och nu är de talrika lupinerna också på väg.

Men några smörblommor har jag ännu inte sett.

2 kommentarer:

  1. Samma sak hände sig i Boliden där någon skulle försöka förklara för asylsökande vad ogräs var. De växer överallt och man blir aldrig av med dem. Förstår precis, blev svaret, vi har såna hemma också, orkidéer ... Även där var maskrosor upprinnelsen till alltihopa.

    SvaraRadera
  2. Kul att höra! Och nu har jag sett massor med smörblommor.

    SvaraRadera