torsdag 5 juli 2018

En miljöinsats utan politiska beslut

Det intressanta med Frida Boisens artikel om det gigantiska matsvinnet (var femte kasse på individnivå, var tredje matkilo totalt, hela kedjan inräknad) är att det rör en viktig och enkel miljöåtgärd (årligen motsvarande inrikesflygets utsläpp under en månad) som ingen politiker i världen kan besluta om, utan som individen måste ta ansvar för.

Jag har som liberal alltid undrat varför vi inte kan minska flygresandet, köttätandet, matslängandet et c på egen hand, utan först måste rösta fram politiker som via extraskatter och dylikt ser till att vi flyger och äter mindre. Men när det gäller slängandet står vi alla med ett direkt ansvar. Alla? Nja, det finns förstås, särskilt i den äldre generationen, fortfarande människor som vet att ekonomi betyder hushållning. Eller, om de inte vet det, som i varje fall praktiserar saken.

Men visst behövs det också politiska beslut på många områden. Liberalerna ställde sej i valet 2014 bakom 12 av Svenska naturskyddsföreningens skarpa förslag (flest av de borgerliga partierna), men har visst varit lite sämre på att agera därefter i riksdagen. Hoppas det kan bli ännu bättre, trots att miljöfrågorna inte kom bland våra tre prioriterade områden i denna valrörelse (skolan, migrationen och EU-frågan är tre i topp, visserligen alla tre med viktiga miljöaspekter).

F.ö. var det i förrgår 18 grader i Sjöbyttebäcken! Rekord! Hoppas nu bara att den inte torkar ut under scoutlägret i Ora som vår familj far på idag. Vattenföringen är inte direkt stor, ca 1 liter per sekund, och enligt väderprognosen blir det bara sol och värme de närmaste 10 dagarna (även i Berlin, dit vi far på måndag). Synd att klaga, men det är nog risk att eldningsförbudet snart återinförs här i Gävleborg.

3 kommentarer:

  1. Boken Svinnlandet, som nu har några år på nacken, men fortfarande gäller, är nog den bok som gjort mig mest upprörd hittills. Den handlar just om dylika ting.

    SvaraRadera
  2. Jag anser visserligen att man ska minska flygande, fr f a på kortare sträckor, om det inte är viktiga resor som faktiskt kräver flyg. Men att höja skatten minskar inte resandet i sig.
    Nå. Betr matsvinnet. Jag avskyr att slänga mat.
    Blir ngt över går det oftast att spara till en senare dag.
    Kanske beror det på vad min köära kloka far sa, om man inte ville äta upp. "Ät nu, annars kan Gud hissa upp brödkorgen"
    Man ska vara tacksam så länge man har mat. Att slänga mat är att vara otacksam. Och idag, med torka etc. Ät upp maten. Om vi inte får mera regn så har vi snart inget att ära.

    SvaraRadera
  3. Tack för kommentarer med boktips och citat!

    SvaraRadera