fredag 24 april 2009

Sveriges blinda fläck

Jättebra att Sveriges radio nu, med start idag, både i Morgon-P1 och Kaliber, under kommande vecka ska granska det man kallar "Sveriges blinda fläck" - alkoholens roll för våldsbrottsligheten.

Fast egentligen vet vi det ju redan - att de flesta vansinnesdåd begås under inflytande av droger, och att det allt som oftast handlar aom alkohol (som ju också är en drog). Knarkproblemet diskuteras ofta, knarkande är ju dessutom kriminaliserat och handlar "om någon annan", men alkoholproblemet är svårare att få upp på agendan: att dricka är ju lagligt och till en viss gräns socialt accepterat; det handlar plötsligt om oss vanliga Svenssöner och hur vi beter oss.

Men OK - om vi inte vill införa generella alkoholförbud p.g.a. smugglings- och maffiakonsekvenser, eller p.g.a. att en mycket begränsad konsumtion faktiskt kan vara till glädje, så borde vi i varje fall kunna jobba med attityderna. Det gick ju bra när det gäller rökning! (Feströkning någotsånär accepterat, vardagsrökning på väg ut). Både absolutister och vanliga nykterister (som kan ta sej ett glas) och de som faktiskt dricker för att bli berusade borde kunna enas om att det är bra om totalkonsumtionen av alkohol går ner rejält. Bra för både anhöriga vuxna - framför allt kvinnor som ofta misshandlas och inte helt sällan dödas av berusade män - och för våra barn och unga. Precis som i fallet med rökning handlar det nog om att skapa så många alkoholfria miljöer och årstider som möjligt.

(Å vad jag skulle vilja ha kommentarsfunktionen tillbaka! HUR i all världen bar jag mej åt för att få bort den - och ännu mer: varför kommer den inte tillbaka fast jag under "Settings" har angett att den ska finnas????)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar