torsdag 18 juni 2009

Det är inte lätt att vara kongoles heller

Det är inte lätt att vara lett, men det är inte bäst att vara est heller. ("Jag är så glad att jag är svensk"?). Och andra länder har det ännu svårare.

Nu visar det sej att vårt 1%-mål är precis så där dumt som Gunilla Carlsson och moderaterna tyckt. Fast på ett lite annat vis än de menat.

När Gunilla under de goda åren såg att vi fick pengar över i biståndsbudgeten ville hon överge 1%-principen. (Och en del biståndsfundamentalister ville förmodligen pytsa ut pengar bara för sakens skull). Istället skulle hon/vi förstås - så lätt att vara efterklok! - likt Josef i Gamla Testamentet lagt undan pengar för de fattigas räkning under de goda åren för att kunna behålla biståndsnivån - eller rent av öka den? - under den sega, globala lågkonjunktur vi nu bevittnar.

För nu straffas ju de fattiga länderna dubbelt - de drabbas hårt av lågkonjunkturen/depressionen, men DESSUTOM minskar biståndet kraftigt, särskilt från de länder som ger en viss procent av sin BNI till bistånd! (Ingen verkar ha trott att BNI/BNP någonsin skulle kunna SJUNKA!!!).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar