torsdag 3 december 2009

Protestera skarpt mot Ugandas anti-homo-lagförslag!

På republiken Ugandas Norden-ambassads hemsida har jag nu gjort ett inlägg i gästboken. (Nr. 14). Samma text som jag samlat underskrifter till i pappersform de senaste dagarna. Blir intressant att se hur länge inlägget får stå kvar. Står det kvar resten av året tyder det kanske tyvärr mest på att ingen har läst det.
Men protestera du också! Kriminalisering av homosexuella är förfärlig, alldeles oavsett om det utdöms dödsstraff eller inte. Tyvärr kan vi inte vara räkna med att lagförslaget kommer att röstas ner i parlamentet (tvärtom!). Protester behövs från både regeringar och enskilda. Uganda som på 90-talet framstod som ett så positivt föredöme i många sammanhang, verkar nu ha tappat mycket av både demokrati och humanitet.
Funderar dock mycket på polariseringen i just homofrågan världen över. I Sverige har vi fr.o.m. i år inte ens ett särskilt begrepp i vare sej stat eller kyrka för förbundet mellan man och kvinna. I Litauen blir det tvärtom förbjudet att framställa homosexualitet positivt. Uganda går längst av kristna länder i repressivitet mot homosexuella, men varför just nu? Driver vi varandra längre och längre - åt var sitt håll?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar