fredag 4 mars 2011

Skratt som fastnar i halsen del 2

Den franske dramatikern Moliére är känd för att (på riktigt) ha avlidit på scen när han spelade huvudrollen i komedin "Den inbillade sjuke".

Publikens skratt måste ha fastnat i halsen även igår, när komikern och litteraturvetaren Lasse Eriksson avled på Reginateaterns scen alldeles i slutet av föreställningen "Fyra lyckliga män del 2".
Själv har jag mest njutit av pitpojken Lasse på TV i t.ex. Café Luleå och Snacka om nyheter, men även på senare år "lajv", dels på Torsbergsgymnasiet för 6 år sedan under en hälsoföreläsning i par med en medicinare, dels på Söderhamns stadsteater med föreställningen "Fyra lyckliga män" (del 1). Det var hög nivå på Erikssons humor, ljusår från t.ex. Killing-gänget. Och inte skrattade man mindre för att Eriksson var så varmt medmänsklig.
"Den som tar skämt bara på skämt och allvar bara på allvar har förstått bäggedera dåligt", påstod ju danske Piet Hein. Det kunde ha varit Lasse Erikssons motto, för han var en lärd vardagfilosof med både många akademiska poäng och många djupa samtal med vännen professor Owe Wikström, i Erikssons monologer kallad "prästen". Åtskilliga av sina allvarliga roligheter har Lasse publicerat i bokform. För mer info om detta, se Erikssons hemsida. R.I.P.

2 kommentarer:

  1. Ja, fast rent formellt var det visst ekonomisk historia Lasse tog sin fil. kand. i - men maken till allmänbeläst komiker får man leta efter.

    SvaraRadera