måndag 30 januari 2012

Greklands ilska

Det rapporteras att grekerna är upprörda över ett tyskt förslag om internationell medverkan i grekiskt budgetarbete. Grekerna vill, förstår man, inte ha någon internationell inblandning i sin stolta, anrika demokrati. Jaha, nähej, men det kanske man skulle ha tänkt på innan man lånade upp gigantiska belopp utomlands för att täcka hålen i budgeten? Då var tyskarna bra att ha - när de vill ha tillbaka sina pengar är de bara taskiga, bevars.

Hur var det gamle Göran Persson sa: "Den som är satt i skuld är icke fri."

2 kommentarer:

  1. Det är nog snarare arv efter diktatur än demokrati, som gör grekerna ovilliga att betala skatt-det är ju grundproblemet i ekonomin. Diktaturer gör det inte sexigare att betala skatt precis. Sedan hänger motståndet kvar även sedan diktaturen bytts i demokrati. Demokratibygge är svårt och bräckligt-jag tror vi behöver Guds hjälp om det alls ska vara möjligt.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är säkert så att diktaturer saboterar solidariteten och ansvarstagandet rent allmänt. Tack för påminnelsen och kommentaren! Ja, på Guds välsignelse beror allt. Sen är det förmodligen också sant, som en del framhållit, att det i alla fall för Greklands del hade varit klokt att avvakta med Euro-medlemskapet.

    Men oavsett det gäller ju - både privat och nationellt - att lån i princip måste betalas tillbaka och att man inte "fritt" disponerar över sina tillgångar förrän detta har skett. Oavsett hur många demonstrationer eller generalstrejker man sätter i scen.

    SvaraRadera