måndag 11 juni 2012

Skolverket går för långt nu

Jag känner stor sympati för tanken att alla elever med gott samvete måste kunna delta i en gemensam, obligatorisk skolavslutning som är en del av skolåret. Ingen ska behöva delta i direkta "kultinslag" som t.ex. Herrens bön ("Fader vår") eller läsa med i välsignelsen ("Herren välsigne oss och bevare oss"). Försiktigheten är ju ett uttryck för respekt både för trosinnehållet (att det handlar om mer än sagor om tomtar och troll) och för livssyner och övertygelser.

Beträffande sommarpsalmerna "Den blomstertid nu kommer" v. 1-2 (godkända av Skolverket) och "I denna ljuva sommartid" v. 1-2 (ännu icke godkänd) är de visserligen en slags förkunnelse om Guds existens, men när t.o.m. ateisten Björn Ulvaeus slog fast att hans barnbarn måste få fortsätta sjunga kristna sommarpsalmer vid skolavslutningarna kan man ju undra hur sträng man egentligen behöver vara mot Guds namns nämnande (v. 1 i Den blomstertid är ju okontroversiell!) - och för vems skull. När man i skolan gladeligen sjunger om så mycket annat utan att varje ord nödvändigtvis är ett uttryck för personlig övertygelse.

Diskussionen är dock intressant, hör t.ex. prästerna i detta radioreportage! Direkt vanvettigt ter det sej ju om präster vid skolavslutningarna får tala om väder och vind, och förmodligen citera såväl Sokrates som Dalai lama - bara de inte citerar Jesus (särskilt inte med namns nämnande)! Eller om de får önska Glad sommar, Lycka till, Allt gott men - inte Gud välsigne dej!

Karlskrona kommun ställer in skolavslutningen i kyrkan efter att kyrkoherden öppet hotat med att säga Gud välsigne er och glad sommar! Får en frälsningssoldat som är på besök i en skola i Karlskrona för att berätta om sin verksamhet avsluta med Gud välsigne er utan att det räknas som otillbörlig religiös påverkan? Får en gästande bayrare hälsa Grüss Gott under en lektion i Karlskrona? Får man säga Gudskelov?

Framför allt: hur ateistisk påverkan får barnen utsättas för, och hur knasiga könsföreställningar om barnafödande män (i sekularismens namn), utan att Skolverket griper in? Och får en lärare säga Tammefan?

1 kommentar:

  1. Instämmer.
    Ateistisk påverkar anses uppenbarligen helt OK. Men inte att prästen välsignar barnen som besöker kyrkan.

    SvaraRadera