söndag 10 maj 2015

Obegripligt valresultat i Storbritannien

Ett parti som fyrdubblar sitt röstetal till storleksordningen Sverigedemokraterna i Sverige - men som bara får ett mandat i parlamentet och där partiledaren inte kommer in i parlamentet och därför meddelar sin avgång. Ett annat parti som blir mindre än hälften så stort men som får mer än 50 platser i parlamentet. Ett socialdemokratiskt parti som ökar mer än premiärministerns konservativa - men som tappar mandat och vars partiledare också han meddelar sin avgång. Medan premiärministern får egen majoritet och sitter på Downing Street fem år till.

Storbritanniens valsystem är obegripligt och orimligt - väljargrupper som bor i samma område får större inflytande än om de sprider ut sej mer jämnt över landet. Ett skotskt nationalistparti får alltså 50 gånger fler mandat än ett mer än dubbelt så stort storbrittiskt nationalistparti. Man kan tycka illa om båda partierna, men något orimligt är det allt i själva systemet.

Grattis trots allt, Cameron. Försök införa någorlunda proportionella val till nästa gång, är du snäll. Av principskäl, även om du då skulle få mycket svårare att behålla den egna majoriteten i parlamentet.

[Tillagt 11/5: Förmodligen går det där inte att fixa inom en enda mandatperiod, men ett första beslut skulle kunna fattas].

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar