fredag 1 maj 2015

Hur tänker Johanna Frändén?

Johanna Frändén i Aftonbladet har alldeles rätt i att inte bara (tok-)högern har värderingar. Det är precis som en ung kvinnlig krönikör i kristna tidningen Dagen skrev för några år sedan: "Var inte rädd för att moralisera. Det gör alla." Även vänstern måste stå upp för sina värderingar, tycker Frändén vidare. Och det är väl bara att hålla med om.

Men sen är det inte lätt att förstå hennes resonemang. Är en person "tokhöger" om en tycker att långvariga familjerelationer bör eftersträvas eller att det är en fördel för ett barn att ha en mamma jämfört med att ingen mamma ha? Eller att ha en pappa jämfört med att ingen pappa ha? (Varför får även vänsterfolk i så fall tycka att det, allt annat lika, är en fördel att ha två föräldrar jämfört med att bara ha en? Utan att bli anklagade för att kränka alla ensamstående?)

Eller är en barnmorska tokhöger om den inte vill medverka i den accelererande rashygienen, där särskilt foster med Downs syndrom efterspanas och avlivas? Eller en politiker om den tycker att frågan om samvetsfrihet i vården åtminstone borde utredas (även med tanke på alla idéer om dödshjälp)?

Vilka värderingar skulle i dessa sammanhang vara särskilt vänster? Eller särskilt förankrade i det allmänna rättsmedvetandet? Vad är det för konsekvens i att avvisa dansk flyktingpolitik men kopiera dansk rashygien i fråga om foster med handikapp? (Var det inte vår plikt att välkomna alla med skyddsbehov?).

Och för att se till att inte en enda illegal abort görs måste man väl legalisera ALLA aborter? Alltså som i delar av USA ända till 40:e veckan? Både Johanna Frändén och Ebba Busch Thor är extremistiska abortmotståndare - om Johanna alltså försvarar nuvarande abortlag med dess stränga begränsning av "aborträtten" till första hälften av graviditeten - i de påstått högerkristna republikanernas ögon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar