onsdag 30 mars 2016

Absurd konsekvens av avtalet med Turkiet

Måste några flyktingar offra sej i rangliga båtar för att andra (i samma antal som de) ska få komma till Europa från Turkiet? En absurd konsekvens av avtalet med Turkiet i så fall. Jag tänkte själv när jag hörde nyheterna att det väl ändå inte kan vara så att vi i Europa ska ta emot flyktingar i ordentligt antal bara om andra flyktingar fortsatter satsa sina liv på farliga båtförsök - man avsikten var förstås att färre skulle fortsätta göra det och att vi (ergo) skulle få färre flyktingar till Europa.

Inte fel att försöka ta loven av flyktingsmugglarna. Och att via kvotflyktingsystem plocka mer folk direkt från flyktingläger i Turkiet och Mellanöstern. Men när hela agerandet från alltför många EU-länder präglas av en uppenbar ovilja att ta emot fler flyktingar över huvud taget blir man ju bara beklämd. Sverige behövde andrum, sa vi, och det låg kanske något i det, särskilt när så många andra EU-länder försökte smita undan, men hur länge ska vi pusta ut egentligen?

Och nu tar visst flyktingarna vägen över öppnaste Medelhavet igen.

PS. Jo, de som fått slutligt avslag på sin asylansökan måste (tvingas) lämna landet. Annars förlorar en generös flykting- och asylpolitik all legitimitet och acceptans; kanske är det just vad som skett. DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar