torsdag 10 november 2016

Hillary Clinton president-elect

Så otroligt stötande! Ännu en gång - precis som när Al Gore "förlorade" mot George W Bush 2000 - har en amerikansk vald president missat posten p.g.a. ett indirekt valsystem som gör att vissa väljares röster väger mindre än andras beroende på var de bor. Det må vara att ett majoritetsvalsystem ("the winner takes it all") kan motiveras vid val till kongressen för bildande av stabila majoriteter - även om det också där kan diskuteras, jfr Storbritannien, av samma skäl: att ens röst kan bli mindre värdefull (eller mer) om en flyttar till annan ort. Men vid ett nationellt val mellan två personer till en för hela landet gemensam president- (eller premiärminister-)post blir systemet direkt stötande: en som misslyckats med att besegra sin motståndare i väljarröster räknat kan ändå lyckas göra det med s.k. elektorröster!

Detta drabbade alltså detta år Hillary Clinton, som fick fler väljares förtroende än sin manlige motkandidat men lik förbaskat tvingas "erkänna sej besegrad". Stötande är bara förnamnet. Skärpning, USA! (Jodå, skulle vi i en framtid välja en EU-president med samma befogenheter som USA:s vill jag inte heller att alla Sveriges röster ska tillfalla en enda kandidat - den som flest svenskar råkade vilja ha, även om vår inställning skulle vara ungefär 50/50 - utan att alla EU-medborgares röster ska väga lika, oavsett var de bor).

Att så många amerikaner som nu faktiskt skett (även vita kvinnor och "latinos") röstat på en viss fastighetsmiljardär är ett faktum som förvisso tål att begrundas och kommenteras. Och alla kände till de märkliga förutsättningarna och Hillary Clinton har erkänt sej "besegrad". Men rätt ska vara rätt: Ms Clinton var valets vinnare om man räknar folkets avgivna röster. Och hur ska man annars räkna i en demokrati? (Gissa hur motståndaren, den s.k. "vinnaren", hade gormat om att ha blivit "bestulen på segern" av "etablissemanget" om situationen varit den omvända!).

Hillary Clinton är i vilket fall som helst historisk. För första gången i USA:s historia har en kvinna utmanat en man om presidentposten - och dessutom fått fler röster än han!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar