tisdag 10 oktober 2017

Jesus, Che Guevara och Martin Luther KingJag brukar skoja med folk som tyckt sej se Jesus i diverse skuggbilder och annat: "Är du säker på att det inte var Che Guevara?" Och när Dietrich Bonhoeffer blev tillfrågad om hur Jesus såg ut, brukade han svara: "Han såg väl ut som en vanlig människa, som Adolf Hitler ungefär." (Jo, titta på bilder av Hitler när han förtjust leende klappar småbarn som kommer med blommor, så förstår du).

Det finns förstås vissa viktiga skillnader mellan Hitler och Jesus. Liksom mellan Che Guevara - som f.ö. var generationskamrat med Martin Luther King och blev lika gammal eller ung som han - och Jesus. Ändå funkar Che Guevara fortfarande som ikon i kretsar betydligt större och mer accepterade än Hitlers fan-club.

Men den kulten bör verkligen ifrågasättas, så här 50 år efter att Che sköts ihjäl i Bolivia. Han utvecklade enligt egen utsago en blodtörst och fick många - även demokratiska socialisters - liv på sitt samvete. Ändå kan man absolut säga att han var villig att riskera - och offra - sitt eget liv för att sprida revolutionen över världen och i första hand Sydamerika. Men vad hjälper offervilligheten och passionen för de fattiga om metoderna är vidriga?

Martin Luther King var generationskamrat till Che Guevara och blev lika gammal - eller ung. Nästa år är det 50 år sedan han sköts ihjäl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar