måndag 9 oktober 2017

Samtal med Nordiska Motståndsrörelsen

Det finns goda skäl att neka Nordiska Motståndsrörelsen demonstrationstillstånd, särskilt vid stora folksamlingar som bokmässan i Göteborg och särskilt på judiska försoningsdagen. Tycker att rörelsen är fullt jämförbar med IS. Samtidigt kan de ju - som "förövningen" visade och som de lovat att göra i fortsättningen - sticka upp och visa sitt fula tryne på allmän plats när de finner det lämpligt, utan tillstånd men med stöd av den allmänna demonstrationsrätten.

Och visst är det knepigt när de som vid Hudiksvalls marknad bara står stilla och håller sin fana med den visserligen SS-belastade tyrrunan. Inte hojtar så mycket som "Landsförrädare" eller klistrar "Reserverad för landsförrädare" på lyktstolparna. Visst är det otäckt ändå, visst känner t.o.m. jag mej hotad (och vad ska då inte t.ex. judar känna), men onekligen var själva uppenbarelseformen rätt fredlig här i Hudiksvall.

Jag pratade med en av dem under parollen "känn din fiende". Han sa sej klart och tydligt vara emot demokrati. Det var ju ärligt åtminstone (men inte roligare för det). Fast han var samtidigt för folkstyre, vilket först kunde te sej som en form av språklig purism (demo-krati betyder ju folk-styre på grekiska), men man kunde ju ana vilka han räknade som "folk". Det fick mej att tänka på hur åtskilliga kommuniststater kallat sej "folkdemokratier" och APK-tanten i Norrbotten som sa: "Nån slags diktatur måste man ju ha - och då är det väl bättre med proletariatets diktatur än kapitalets."

Kanske jag är avtrubbad efter min uppväxt i norr. Men jag har hittills varit mycket böjd för att tillåta ganska mycket i den vägen - även om det känts just landsförrädiskt - och har aldrig trott på tyskarnas (i o f s historiskt begripliga) idé om att t.ex. förbjuda förnekelse av Förintelsen. Kan man förbjuda folk att vara knäppa? Samtidigt måste ju hot och trakasserier mot politiker, journalister, judar, homosexuella - NMR river tydligen med förtjusning ner Pride-flaggor - slås ner på med kraft. I vilken utsträckning utgör då NMR:s blotta uppenbarelse (eller IS/Daeshs) ett sådant kriminellt hot?

Svår fråga. Att tillåtas organisera sej utan att tillåtas visa upp sej blir ju en chimär, ungefär som åsiktsfrihet utan yttrandefrihet. Men vi måste hursomhelst ta ett samlat grepp nu på våra terror- och revolutionsorganisationer och inte ge vissa något slags "carte blanche" mer än andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar