fredag 3 augusti 2018

Inte ens misstänkta för något brott?

Det kan så klart finnas mycket förmildrande omständigheter kring dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell. Troligen bör vårdnadshavare se till att fullvuxna utvecklingsstörda inte går omkring och leker med leksaksvapen. (De kan ju då lätt se betydligt hotfullare ut än de är).

Men "inga kommentarer i det enskilda fallet"-attityden som från början visades upp av intervjuade poliser kändes likväl alldeles orimlig. Har en kille med Downs syndrom och en 3-årings intelligensnivå skjutits ihjäl för att han gått omkring med en leksakspistol måste man väl i fridens dagar kunna säga att det är tragiskt (vilket polischefen alltså nu också gör) utan att ha precis alla detaljer klara för sej? Och hur kan det komma sej att ingen av de inblandade poliserna ens är misstänkt för något brott utan nu är i tjänst som vanligt?

Märkligt. Nog borde det väl åtminstone teoretiskt kunna vara brottsligt att (om än i tjänsten som polis) skjuta ihjäl en utvecklingsstörd kille med leksakspistol? Eller är poliser åtalsimmuna?

Eric tillhörde dessutom en folkgrupp som vissa anser är utrotningshotad. Utan större protester, dessutom. Skulle vi erbjuda uppspårning och avlivning av foster med anlag för homosexualitet, hoppas jag att inte bara Rfsl och Europride utan hela svenska folket skulle resa sej i uppror och hylla samvetsvägrande barnmorskor. Men när det gäller Downs syndrom... ja, ni vet väl själva hur det är?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar