tisdag 6 november 2007

Putin är en fegis, Putin är en fegis

Nu måste jag få säga det jag inte är säker på att ryssarna själva inser eller vågar skriva: President Putin är en politisk fegis, en löjligt rädd hare.

Hur kan det komma sej att en erkänt populär president är så fruktansvärt rädd för att möta meningsmotståndare i en fri och öppen debatt på lika villkor? Både i presidentvalet 2004 och i hela sin mediepolitik har Putin visat sej vara en otroligt mesig ledare, fullständigt livrädd för att riskera sin prestige genom levande debatter öga mot öga, utan statsmedial styrning.

Jag har absolut ingen förklaring. Jag såg George W Bush i debatt mot John Kerry 2004 och vad man än kan säga om Bushs politik, så nog hade han både hjärna och kurage tillräckligt för att klara och t.o.m. vinna en verbal duell. Är det möjligt att Putin är så underlägsen Bush både vad gäller mod och intelligens att han inte törs möta den ryska oppositionens ledande företrädare på liknande sätt?

En sak är att George W Bush och hans administration alltsedan 11 september 2001 och särskilt alltsedan Irakkrigets utbrott lagt sej i amerikanska journalisters arbete på ett mycket oroande sätt (och att amerikanska medier - liksom f.ö. de svenska - tenderar att strömlinjeforma sej själva). En annan sak är att Vladimir Putin och Ryssland inte verkar erkänna yttrandefriheten ens som princip.

Fegis, fegis, fegis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar