onsdag 28 november 2007

S ett icke-socialistiskt parti?

Följande insändare skickade jag in till Ljusnan i helgen. Den känns rätt aktuell med tanke på de pågående diskussionerna kring "blocköverskridande" regering (c+s) här i stan.

S ETT ICKE-SOCIALISTISKT PARTI?

Det har talats mycket om "de nya moderaterna" de senaste åren. Hur nya är de egentligen? Intressant fråga. Jag befarar att moderaterna i sin maktlystnad lämnat den politiska högerflanken öppen. Att erövras av vilka lycksökare som helst.

Men vad även garvade journalister missat att på fullt allvar konstatera är socialdemokraternas ideologiska omsvängning. Det är nämligen ingen tvekan om att det partiet under Göran Persson helt upphörde att vara socialistiskt!

Detta märktes tydlligt i Perssons retorik. Han talade praktiskt taget aldrig om "socialismen" (däremot gärna om "socialdemokratin"). Och ingenting tyder på att Mona Sahlin tänker och talar annorlunda.

Jag som gymnasielärare har ju på känt manér lärt mina elever att socialdemokrater och kommunister i princip haft samma mål men olika medel. Båda strävade mot det socialistiska samhället, men socialdemokraterna ville dit genom gradvisa reformer, kommunister genom revolution. Men för mej står det klart att det idag är det gamla kommunistpartiet (alltså vänsterpartiet) som är de reformistiska socialisterna. Och socialdemokraterna har blivit ett icke-socialistiskt parti!

Det här vill s inte tala alltför högt om. Det finns ju bl.a. en del röda norrbottningar som skulle se rött i så fall. Så partiets ledning hoppas att dessa fortfarande ska tro att partiet har kvar sina mål, samtidigt som man hoppas att övriga svenska folket ändå ska förstå att man numera är ett vanligt mittenparti.

Och borgerligheten på riksnivå vill inte heller erkänna att huvudfienden skulle ha blivit rumsren. Man behöver s som ett "vänsterspöke" för att motivera behovet av den egna alliansen.

Och journalisterna har inte heller på allvar velat konstatera faktum. Media behöver två någorlunda jämnstarka block för att kunna skapa den politiska dramatik som kanske inte är så stor i sak.

Vad är då de nya socialdemokraternas idealsamhälle? Ja, mycket tyder på att det är nånting i stil med Sverige 2006. Mina elever på Torsbergsgymnasiet gjorde iakttagelsen att s i senaste valrörelsen inte verkade vilja förändra så mycket, vare sej åt höger eller åt vänster. S sa ungefär: se hur bra Sverige blivit, låt oss fortsätta ha det så här. Och det budskapet var logiskt utifrån den förändrade ideologiska kompassen, om än inte någon valvinnare direkt.

Visst är saken intressant med tanke på både de lokala regeringsförhandlingarna i Bollnäs just nu och med tanke på valet 2010? Det kanske egentligen inte finns någon vänster att tala om längre. I alla fall max 20% verkliga socialister - resten har egentligen blivit vänsterliberaler, precis som labourpartierna i Storbritannien och nu senast i Australien.

Har jag rätt? Inte minst Hälsinglands socialdemokrater välkomnas att bekänna färg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar