onsdag 24 september 2008

Hälsinglands kommun - ja varför inte?

När Ingvar Persson i Bollnäs föreslog en sammanslagning av OBS-kommunerna (Ovanåker, Bollnäs och Söderhamn), var det snabbt framme en jeppe från Söderhamn och föreslog en Hälsinglands kommun.

Ja, varför inte? Nu när storregionernas tid verkar komma, kanske landskapen återkommer som administrativa enheter. Gävleborg och Nordanstig försvinner, men Hälsingland återuppstår! Vi har ju redan två landskap, Härjedalen och Gotland, som är egna kommuner (den förra kommunen inbegriper rent av två hälsingesocknar, Hogdal och Ängersjö). Varför inte även Hälsingland?

Det skulle även kunna innebära en renässans för sockenbegreppet. Får vi en Hälsinglands kommun blir det ju av rent turistiska skäl tråkigt utan områdesskyltar med vapen - och då är plötsligt Alfta jämspelt med Edsbyn/Ovanåker och Undersvik eller Rengsjö socken har lika stor möjlighet och rätt att skylta som Bollnäs och Söderhamn. Om kommungränserna från 70-talet upphör kan flerhundraåriga sockengränser bättre komma till sin rätt.

Ja, varför inte? Inspirerad av bl.a. Åland har jag länge pläderat för en "omvänd kommunreform" - att t.ex. Alfta, Arbrå och Hanebo åter får bli självstyrande. Mer närdemokrati, helt enkelt. Men om bygderna i hälsingekommunen kan få en slags "kommundelsstatus" med visst ekonomiskt/närdemokratiskt inflytande men utan dubbelarbetande byråkratier och inskränkt bypolitik, så varför inte Hälsinglands kommun?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar