fredag 29 maj 2009

Klipp gräsmattan bensinfritt!

Jag har hittills i vår klippt den lilla allmänningen bortom gatuförrådet med min lilla fotdrivna gröna gräsklippare. Och OK - snitten blir inte lika snygga och alltsammans en smula ojämnt, men det blir inga långa strån som kräver lieslåtter och jag har i snart 6 år klippt familjens egna gräsmatta utan en droppe bensin! Men nu är det nån som klippt allmänningen med bensinklippare, nån som förmodligen tyckte att min senaste klippning för några dagar sedan inte tog med sej tillräckligt många maskrosor eller tedde sej alltför ojämn.

Frågan är då om de estetiska synpunkter man kan ha gör den enorma samlade bensinförbrukningen i Sveriges trädgårdar motiverad. Mitt svar är ett blankt NEJ. Jag dömer visserligen inte äldre och svaga personer eller folk med riktigt stora gräsmattor om de klipper med bensinklippare. Men alla vi som - liksom jag - behöver fysisk träning och har måttligt stora villaträdgårdar har en moralisk plikt (ja, plikt!!!) att undvika koldioxidutsläpp. (För att nu inte tala om de ännu mycket skadligare gaser som en gräsklippare ger ifrån sej). Som liberal vill jag också förebygga onödig lagstiftning - och lagstiftning måste det helt enkelt bli om vi fortsätter missbruka bensingräsklipparna så som vi i allmänhet gör.

Tack vare att vi inte heller kört någon trimmer på flera år (utan bara dragit upp störande kantväxtlighet för hand!) har vi också kunnat glädjas åt mängder av smultron som sprider sej längs staket och kantslipers.

En Glad Pingst utan onödiga avgaser tillönskas er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar