måndag 25 maj 2009

Nu får C och S lämna kyrkomötet!

De politiska partiernas (eller statens, om man så vill) styre i kyrkan börjar te sej mer och mer absurt. I en liten informationsfolder om Svenska kyrkans internationella verksamhet (det där som förut hette Svenska Kyrkans Mission + Lutherhjälpen) anges de tre högst prioriterade uppgifterna vara 1) LANDSBYGDSUTVECKLING  2) KLIMAT OCH MILJÖ  3) EKONOMISK RÄTTVISA.

Snacka om att det luktar C och S!

Visst - vi i Rengsjö församling (där jag jobbar halvtid som kantor) sysslar absolut med landsbygdsutveckling, men vi skulle väl aldrig - i Svenska kyrkans nationella arbete - komma på tanken att nämna det som kyrkans uppgift nummer 1??? 

Klimat, miljö, ekonomisk rättvisa är allesammans jätteviktiga frågor som kyrkan och vi alla aldrig kommer undan och som ingår i allas vårt skapelseuppdrag som människor, men att nämna dylikt som kyrkans högst prioriterade uppgifter är ju lika dumt som om de religiösa inom de politiska partierna skulle lyckas få med 1) GUDSTJÄNSTER  2) BÖN OCH MEDITATION samt 3) EVANGELISATION inskrivna i informationsbroschyrerna som partiernas prioriterade frågor.

Gudstjänst och andlighet är viktigt, om ni frågar mej och många andra, och det finns massor av centerpartister och socialdemokrater som ägnar sej åt sådant, men om sånt började stå i partimaterialet skulle många, med all rätt, protestera. Varför sker det då inte nu?

C och S (eller M) kan bevars rimligen inte som partier sträva efter att "göra Kristus känd, trodd, älskad och efterföljd", som en kristen missionsslogan lyder. Eller efter att "gå ut och göra alla folk till Jesus´ lärjungar". Frågan är bara: Varför i fridens dar engagerar sej då politiska partier i en kristen kyrka?

Skicka gärna kommentarer till andreas.holmberg@skutan.smf.se  - gärna oxå med tips på hur jag får tillbaka kommentarsfunktionen. Snart får jag väl starta en ny blogg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar