torsdag 7 maj 2009

Sånt här får bara inte hända

Nej nu! 

Inga religiösa hänsyn i världen ska få oss att tiga om den franske filosofen Robert Redekes situation. Då kan den bli vår egen snabbare än vi anar. Genom hot, ja rena maffiametoder, kan extremister av olika slag kväva yttrandefriheten även där den formellt och juridiskt lever i högönsklig välmåga. Jämförelsen mellan undfallenheten inför kommunismen och undfallenheten inför islamismen är träffande. Min fiendes fiende ska aldrig automatiskt vara min vän.

Jag blir djupt bekymrad över människor, även somliga kristna, som vill gräva fram gamla hädelseparagrafer igen. Låt folk spotta på Jesus - det är han van - och allt vi håller heligt! Det är helt OK att i sin tur protestera verbalt - men inte att ropa på polis! Vill vi själva ha frihet att utmana ateister och muslimer och det de (inte) tror på, måste vi vara konsekventa och tåla bra mycket skit.

Mest skrämmande är hur människor drar sej ifrån dem som står på dödslistan istället för att sluta upp kring dem. Hur den som hotas blir mer anklagad för sin attityd än de som hotar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar