måndag 11 oktober 2010

Nej till KUB-testet av etiska skäl

Man kan faktiskt som landsting avstå från att erbjuda KUB-testet. T.ex. Hallands läns landsting gör det med en fullt relevant hänvisning till alla människors lika värde och att inga - t.ex. barn med Downs syndrom - ska stämplas som mer oönskade än andra. Intressant diskussion och även personliga erfarenheter verkar ligga bakom.
Ändå tycker jag att fosterdiagnostik i sej själv inte behöver vara något problem (bortsett från den något ökade missfallsrisken i somliga fall). Att i förväg veta att barnet har Downs syndrom borde rimligen lika gärna kunna förbättra mottagandet som försämra det. Att avliva eller uppliva är och förblir ett moraliskt val; själva kunskapen är - eller borde vara - etiskt neutral.
Etiskt neutralt är däremot inte vad man väljer att lägga pengar på, eller underförstådda motiveringar till detta, så visst kan och bör KUB-testerna ifrågasättas. Särskilt som antalet födda med Downs syndrom halverades på 2 år i Danmark sedan testerna infördes 2003 (och där nästan alla som får veta om syndromet i förväg verkligen också gör abort). Att detta resultat beskrivits som en medicinsk framgång är extra stötande. Visst stinker det rashygien.
Jfr diskussionen kring information om XX- eller XY-kromosomer...

1 kommentar: